Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/08/2005: "Anarchisten vieren wereldwijd 1 mei (deel 1)"

Anarchisten hebben wereldwijd 1 mei gevierd op een heel verscheiden wijze. Naast de gebruikelijke demonstraties waren er ondermeer acties, picknicks en parades.
ColumbiaBogoto010505 (26k image)
Zware politiebegeleiding in Bogotá

Tragisch dieptepunt was het overlijden van een 15-jarige jongen in Bogotá (zie twee items terug). Ook in Duitsland was er sprake van fors politie-ingrijpen in Leipzig en Berlijn.
Klik op meer!

In Bogotá (Columbia) ging het dus echt mis door politieterreur. Het bericht dat de jongen aan zijn verwondingen was overleden verscheen op de nieuwe Anarkismo-site.
Bogota0505 (15k image)
Protest tegen de dood van de 15-jarige jongen

Foto’s van de demonstratie vind je hier en hier. Er zijn ook beelden van het anarchistisch blok.
ColumbiaBogota010505a (45k image)
Vlaggen in Bogotá

Elders in Latijns Amerika riepen anarchisten eveneens op tot activiteiten op 1 mei, zoals in Argentinië en Brazilië. Nadere berichten ontbreken helaas vooralsnog. ook in Venezuela gingen jonge anarchisten de straat op.
Venezuela010505 (27k image)
Jonge vrolijke anarchisten in Venezuela

In Duitsland is wel het fanatiekst gedemonstreerd. In tal van steden waren 1 meidemonstraties waaraan ook anarchisten deelnamen. Het meest ruig ging het er aan toe in Leipzig waar 4000 antifascisten het demonstreren van 1000 nazi’s onmogelijk maakten. De lokale afdeling van de anarcho-syndikalistische FAU was één van de organisatoren.
Foto’s vind je hier en voor hetverhaal kijk je hier
Leipzig010505 (31k image)
Waterkannonen worden ingezet tegen de antifascisten in Leipzig

In Berlijn werd ondanks een verbod toch gedemonstreerd. Van de bekende rellen in Kreuzberg is reeds een aantal jaar geen sprake meer. Alle organisaties hadden hun handen er inmiddels van afgetrokken. Onder het motto ’Geen oorlog en geen demonstratieverbod gingen ’s avonds zo’n 5000 mensen de straat op voor de revolutionaire ‘Ersten mai-demo’. Politieoptreden maakte uiteindelijk een eind aan de demonstratie.
Berlijn010505a (28k image)
Spandoek van de FAU

’s Middags werd er eveneens in Kreuzberg gedemonstreerd en wel tegen de dreigende ontruiming van het linkse woonproject 'in der Yorckstr. 59' gedemonstreerd. Enige honderden mensen namen aan de bonte stoet deel.
Berlijn010505york (27k image)
De demonstratie voor behoud van 'York'

Foto’s zie je hier en hier, het verslag vind je hier
Berlijn010505york_008 (23k image)
Duidelijke taal op een prachtig doek en een prima motto!

In Wuppertal namen enige honderden mensen deel aan de ‘autonome’ 1 meidemonstratie waar geen vergunning voor was aangevraagd. Onder de nodige politiebegeleiding werd de optocht echter wel toegestaan. Voor de foto’s kijk je hier, terwijl het verslag hier staat.
Wuppertal010505 (27k image)
De demonstratie in Wuppertal ingepakt in spandoeken

Anarchisten en anarcho-syndikalisten riepen mede op tot een revolutionaire 1 mei demonstratie in Hamburg. Kijk hier voor foto’s en hier voor de tekst.
Hamburg010505 (17k image)
De avonddemonstratie in Hamburg


Powered by Greymatter