Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/03/2005: "Pinksterlanddagen 2005: Optreden van Aisha"

Op de Pinksterlanddagen zal op zondag 16 mei een bijzondere vrouw haar muzikaal talent ten gehore brengen.
aandbl (27k image)
Aisha is een Afrikaans-Amerikaans activiste die door de autoriteiten gedoemd is met haar partner Bankole een stateloos leven te leiden.
Klik op meer voor hun verhaal!

In januari 1998 vluchtten Aisha & Bankole, twee Afro-Amerikaanse activisten, naar Canada om te ontsnappen aan de politieke repressie in de VS. Ze vreesden voor hun leven. Ook over de grens bleven de Amerikaanse autoriteiten hen lastigvallen. In december 2000 verbrak Canada plotseling de asielprocedure en beval hen het land te verlaten binnen 30 dagen. Er werd hen ook meegedeeld dat zij niet konden terugkeren naar de VS noch er konden doorreizen op weg naar een ander land. Vanaf dat moment zijn zij stateloos en bannelingen. Zij vertrokken naar Zweden, waar zij een semi-legaal bestaan leiden, af en toe onderbroken door een reis naar Groot-Brittannië. Zij overleven dankzij een los netwerk van vrienden en politieke activisten.

Aisha Angela Taylor en Bankole Irungu werden geboren in Chicago, Illinois en groeiden op in de jaren ’60-’70, op het hoogtepunt van de burgerrechtenbeweging in de VS. Beiden waren van jongs af aan sterk betrokken bij de beweging voor zwarte bevrijding. Ook in de decennia daarna bleven zij politiek actief. Activisme dat hen de constante bedreigingen en pesterijen van de FBI opleverde, en uiteindelijk leidde tot hun vlucht naar Canada en Europa.

Aisha komt uit een bekende artistieke en politieke familie. Haar grootvader was lid van de communistische partij en tijdgenoot van de Afro-Amerikaanse schrijver Richard Wright. Haar vader was een oorlogstegenstander, een oom toerde met Duke Ellington, een broer verzette zich tegen het racisme binnen het Amerikaanse leger. Vele jonge zwarte mannen zoals hij belandden hiervoor in de militaire gevangenis. Deze sterke combinatie van kunst en politiek was steeds evident voor Aisha. Zij is een gediplomeerde muzieklerares en getalenteerde muzikante en zangeres, studeerde rechten en stond vaak advocaten bij in hun legale werk. Haar stem was luid genoeg om al snel de aandacht te trekken van de VS regering en FBI.

Bankole werd al vroeg politiek bewust en actief; vanaf zijn twaalfde is hij een intensieve lezer en hij ontwikkelt zich tot een zelfbewuste en idealistische jonge zwarte man. Hij ging naar de universiteit van Westchester in Pennsylvania, is een goede student, schrijft verschillende artikelen over de sociale condities van Afro-Amerikanen. Hier wordt hij voor het eerst geconfronteerd met de bedreigingen en spionage van de FBI. Een FBI informant vertelt hem dat hij in de gaten wordt gehouden en er wordt hem dwingend aangeraden zijn politieke activiteiten op te geven. Na drie jaar besluit hij de universiteit te verlaten. De volgende 10 jaar is hij actief in de beweging voor zwarte zelfbeschikking, o.m. in het solidariteitswerk met politieke gevangenen, het opzetten van voedselcoöperatieven, lesgeven op Afrikaans-Culturele scholen. Al die tijd blijven de politieke vervolging en pesterijen duren.

In 1992 leren Aisha en Bankole elkaar kennen via wederzijdse vrienden, en het jaar daarop trouwen ze. Samen gaan ze door met het systematisch aanklagen van de schendingen van de mensenrechten in de V.S., het naar buiten brengen en documenteren van hun eigen repressie, etc. Wanneer Aisha in 1996 een rechtszaak wint tegen de overheid (over het ongestrafte misbruik van zwarte kinderen in de school waar ze lesgeeft), bereikt de repressie een hoogtepunt. Zij weten dan dat de FBI hen niet meer zal loslaten. Zij besluiten te vertrekken naar Canada.

De VS hebben een lange geschiedenis van “geheime oorlog” tegen hun interne politieke tegenstanders. In 1971 werd het bestaan van COINTELPRO gereveleerd. Het is een programma opgezet door de FBI om de binnenlandse vijand uit te schakelen en omvat het hele spectrum van afluisteren, volgen, bedreigen, infiltreren, vals beschuldigen, gevangen zetten en vermoorden van politieke tegenstanders. Hoewel de overheid beweerde dat het programma werd beëindigd, zijn er vele aanduidingen dat het de decennia daarop en tot vandaag onbeperkt werd verder gezet. Bankole en Aisha hebben hun vervolging (telefoonaftap, onderschepping van brieven en emails, inbraak, intimidaties, enz.) gedocumenteerd in een 4000 bladzijden tellend dossier. Toch wordt hen asiel geweigerd. Blijkbaar mag de mythe van de Amerikaanse democratie en “land of the free” niet doorbroken worden.

Ondanks hun situatie blijven Aisha en Bankole betrokken en zetten zij hun politieke strijd verder. Tijdens lezingen en concerten blijven zij zich uitspreken over het racisme en de onderdrukking in de VS, het lot van politieke gevangenen (de volgende CD, “Sudden Move”, bijv. is een benefiet voor Mumia Abu-Jamal, Ali Khalid Abdullah en Zolo Agona Azania), etc.
Steun hen en hun strijd:

Je kunt hen steunen door het kopen van hun publicaties en muziek .

• Bankole’s verhaal, “ExiledOne. An African from America & Political Refugee” (34p): 7,25 €
• CD’s van Aisha bij The Soulful Expression – Independent Music label:
- “Hustlers’s Revolution” (36 min.): 11,5 €
- “I Dream” (36 min.): 14,5 €
- “My Gift Is My Culture” (2 CD’s, 97 min.): 17,5 €

Je kunt hen mailen

Aisha en Bankole beschikken samen over een website.


Powered by Greymatter