Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/01/2005: "1 mei: Dag van de Arbeid Presentatie nieuwe internationale anarchistische website"

Vandaag op de dag van de arbeid gaan overal in de wereld anarchisten de straat op. Op deze meidag wordt door de beweging het verzet gevierd dat vanaf het einde van de 19-e eeuw tegen de bestaande economische verhoudingen is gevoerd.
banner (15k image)
Het was immers de moord op een aantal anarchisten in de VS in 1887, de zogeheten Haymarket-tragedie, die mede de stoot gaf tot de invoering van 1 mei als dag van de arbeid.
Klik op meer.

De meidag heeft de laatste jaren in Europa een nieuwe impuls gekregen door de verslechterende arbeidsomstandigheden. Steeds meer mensen hebben banen die geen bestaanszekerheid bieden. Dit komt tot uitdrukking in de organisatie van de Euro Mayday, een van oorsprong Italiaans initiatief die thans in geheel West-Europa actief is.

Daarnaast worden er ook in de rest van de wereld vandaag door anarchisten bijeenkomsten, acties en demonstraties georganiseerd, zoals in Rio de Janeiro, Ierland en Montreal om er slechts een paar te noemen.

Op 1 mei gaat ook een nieuwe internationale anarchistische website van start. Anarkismo.net gebruikt het Esperanto-woord voor anarchisme om haar internationale karakter duidelijk te maken. Daarnaast is de site meertalig. De webstek publiceert artikelen uit de anarchistische beweging, hoopt discussies aan te moedigen en ideeŽn te verspreiden.

De site komt voort uit een proces van langdurige internationale samenwerking en bevat nu reeds 300 artikelen. Anarkismo.net werkt met hetzelfde principe als Indymedia wat betreft het zelf kunnen publiceren van berichten.


Powered by Greymatter