Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/30/2005: "Programma Pinksterlanddagen 2005: Medeoprichter Greenpeace en dierenbeschermer Paul Watson komt"

Hij is net terug uit Canada waar hij actie voerde tegen de slachting van 300.000 zeehonden en met zijn bemanning tot bloedens toe de dieren trachtte te beschermen.
Affiche2005 (68k image)
Paul Watson, medeoprichter van Greenpeace en thans voorzitter van de dierenbeschermingsorganisatie Sea Shepherd komt op zaterdag 15 mei naar de Pinksterlanddagen om verslag te doen van zijn opgedane ervaringen.
Klik op meer voor het programma!

Van vrijdag 13 mei tot en met maandag 16 mei vinden in het Friese Appelscha de Pinksterlanddagen plaats. Deze jaarlijkse manifestatie van de anarchistische beweging in Nederland vindt reeds vanaf 1934 plaats op het eigen terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in dit voormalige veendorp dat eens een bolwerk vormde van opstandigheid.

Concludeerde de AIVD in haar jaarverslag 2004 dat activistisch Nederland te maken kreeg met een groeiende moedeloosheid en lethargie, het programma voor de Pinksterlanddagen bewijst het tegendeel. Dat zit namelijk weer bomvol! Drie grote thema’s, te weten het vluchtelingenbeleid, het woonbeleid en groen anarchisme domineren deze 72-ste editie.

Op het programma staan verder workshops rond Adbusten (het ‘breken’ van reclame als creatieve actievorm tegen de commercie) en nieuwe actiemiddelen alsmede een debat over de multiculturele samenleving. Voorts verschillende lezingen, bijeenkomsten rond tal van thema’s en een groeiend aantal programmaonderdelen waarin het ‘doen’ centraal staat.

Het cultureel program is gevuld met optredens van verschillende bands. Bijzonder is de aanwezigheid van zangeres Aisha, die als Afrikaans-Amerikaans activiste stateloos is geraakt en voor het eerst in Nederland optreedt. Diverse films worden vertoond. Uiteraard ontbreekt de Bonte Avond niet waar iedereen een steentje aan kan bijdragen. Organic Chaos draait een videoprogramma en de tentoonstelling “Show Your Hope” doet de Pinksterlanddagen aan. Dit betreft een rondreizende expositie waarin meer dan 80 schilders participeren door een paneel van 35 x 25 centimeter te doneren.

Voor het eerst is er dit jaar een jongerenprogramma met daarin een discussieronde, video maken, actietheater, teksten schrijven en spandoeken schilderen. Het kinderprogramma kent dit jaar als thema ‘De Wereld is een Circus’.

De Pinksterlanddagen zijn dit jaar voor het eerst via internetradio te beluisteren. Op initiatief van Radio ZRA gaat dit station in samenwerking met de Vrije Keyser en Indymedia live verslag doen van diverse bijeenkomsten op de dagen.

Uiteraard verzorgt Rampenplan de warme hap en is er in de kantine biologische waar te koop waaronder brood, koffie/thee/sap. De Vrienden van Actiecampagne Koen verzorgen dit jaar veganistische hapjes. Opnieuw is er een op zonne-energie werkende ijscokraam aanwezig die veganistisch ijs tegen schappelijke prijzen verkoopt. De uitgebreide boekenmarkt ontbreekt natuurlijk evenmin.

De toegang van de Pinksterlanddagen bedraagt slechts 10 euro. Neem tent en slaapspullen mee. Het festival vindt plaats op het terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’, Aekingaweg 1a in Appelscha. Bereikbaar met buslijn 16 vanuit Heerenveen en Assen (uitstappen halte Café Hulst. Let op: de halte bij de kamelenmarkt is opgeheven!) en met de auto via de N31. Meer informatie is te vinden op www.pinksterlanddagen.nl, het mailadres is pinksterlanddagen@hotmail.com.

Programma Pinksterlanddagen 2005
Inhoudelijk Programma

Zaterdagochtend
Grote Zaal
10.00 - 11.00 uur Openingsprogramma Pinksterlanddagen
De Pinksterlanddagen 2004 starten met een openingsprogramma waaraan diverse mensen hun medewerking verlenen. Korte presentaties van en voorbeschouwing.

11.00 - 13.00 uur ‘Weg met het Empire, Laat de lente komen!’
Presentatie en discussie over het boek ‘Weg met het Empire, Laat de lente komen!’

Tent
11.00 – 13.00 uur Adbusten
Workshops door De Wereld Is Niet Te Koop rond Adbusten (het ‘breken van reclame’). Als anti-reclame voor en als creatieve actievorm tégen de voortwoekerende vercommercialisering van onze (belevings)wereld heeft adbusting veel potentie, ook in Nederland. Deze workshops hopen een impuls daaraan te geven.

Aekinga
11.00 – 14.00 uur Jongerenprogramma
Start doorlopende videoworkshop

Zaterdagmiddag
Grote Zaal
13.00 –18.00 uur Solidariteit met mensen zonder papieren
Programma rond het huidige vluchtelingen- en deportatiebeleid. Sprekers: Wim van Van Harte Pardon/Groningen en Harry van de Fabel van de Illegaal.
Aansluitend 2 workshops: een over hoe de uitzetbajessen te bestrijden en een door steuncomité Vrouwen Zonder Verblijfvergunning die al jaren mensen zonder papieren in praktische zin ondersteunen.

Tent
13.30 – 15.00 uur Anarcho-herbalisme
Twee workshops rond gezondheid, de farmaceutische industrie en natuurlijke geneeswijzen.

15.00 – 16.30 uur Acties bij Accor Hotels
Verslag van de Franse acties voor het schoonmaakpersoneel bij de Accor Hotels en bespreking van de mogelijkheid van solidariteitsacties m.m.v. Nicole Thé (uit Parijs)

17.00 – 18.00 uur Anti-NAVO acties in Schinveld
Bespreking van acties in het Limburgse Schinveld waar een bos moet sneuvelen voor een NAVO-vliegveld.

Aekinga
14.00 –15.30 uur Sea Shepherd
Verslag van Paul Watson e.a. van zijn (hun) recente acties tegen de zeehondenslachting in Canada. Watson is de oprichter van Greenpeace, maar verliet deze groep uit onvrede met de koers van de organisatie en richtte 25 jaar geleden Sea Shepperd op.

16.00 – 17.30 uur Anarchisme in de Verenigde Staten
Kees Stad verzorgt een programma over het opbloeiende anarchisme in de VS. Met 2 films: het korte Anarchy in LA en de langere documentaire over de tot 22 jaar veroordeelde 'ecowarrior' Jeffrey 'Free' Luers.

Zondagochtend
Grote Zaal
10.00 – 11.00 uur Hulp aan Duitse vluchtelingen door Nederlandse anarchisten na 1933
Lezing door Arie Hazekamp over het illegale werk voor de Tweede Wereldoorlog.

11.15 – 12.15 uur Grijp de middelen!
Een overzicht van de nieuwste actiemiddelen uit het afgelopen jaar door Kees Stad.

Tent
10.00 uur Boswandeltocht
Vertrek boswandeltocht.

11.00 – 13.00 uur Workshop "Lichamelijk verzet"
Deze workshop gaat over de verbanden tussen gender (de maatschappelijke gevolgen die verbonden worden aan iemands biologische geslacht) en de lichamelijke uitoefening van macht, d.w.z. fysieke dwang eventueel met dreiging of gebruik van fysiek geweld. Eerst praten dan bewegen.

Aekinga
10.00 – 11.00 uur Psychiatrische patiënten in Nederland en Oost-Europa
De rechten van GGZ-cliënten staan onder zware druk. Allerwegen bestaat de opvatting, dat het goed is om met behulp van dwang mensen medicatie toe te dienen.
Ook op andere niveaus verliezen GGZ-cliënten hun rechten. WAO-uitkeringen zijn al afgeschaft, maar ook de toelating tot werk wordt door stigmatisering, vooroordelen en uitsluiting steeds moeilijker. Trouwens zelfs het recht op een effectieve behandeling is afgeschaft, doordat het aantal sessies psychotherapie is teruggebracht naar 50.
In Oost en Centraal Europa is de situatie, wat betreft de GGZ nog veel slechter. In landen als Polen, Hongarije, Roemenië, etc is de situatie dramatisch. Maar een oorlogsgebied als Bosnie slaat alles. En toch zijn overal in deze landen (ex)GGZ-cliënten onder de moeilijkste
omstandigheden actief.

11.00 – 12.00 uur Jongerenprogramma
Vervolg videoworkshop en editten

Zondagmiddag
Grote Zaal
12.30 – 16.00 uur Woonstrijd
Totaalprogramma rond de huidige woningnood, de crisis in de sociale woningbouw, het huurbeleid en de betekenis van kraken anno 2005.

16.00 – 18.00 uur Multiculturele samenleving
Debat rond de stand van zaken in onze multiculturele samenleving en de rol die anarchisten daarin kunnen vervullen.

Tent
13.00 – 15.00 uur Zelfvoorziening
Workshop over de politieke als de praktische kant van zelfvoorziening.

15.00 – 15.30 uur Afkicken!
Lezing door Jaap Krater over moderne verslavingen en geneugten des levens.

16.00 uur Bushcraft
Workshop op beginnerniveau over hoe je basale dingen in de natuur kan realiseren:vuur, water, onderdak, eten...

16.30 – 17.30 uur De Vrije Bond
Presentatie van deze basisorganisatie voor syndicalisme en zelfbeheer.

Aekinga
12.00 – 13.30 uur Boekpresentatie 'Onzichtbaar achter glas: Onderzoek naar de bijdrage van illegalen in de glastuinbouw van het Westland'
Dertig jaar al vormen illegalen een vast onderdeel van de werkkrachten in de glastuinbouw van het Westland. Maar ook elders in Europa en onder meer in de VS wordt in de intensieve tuinbouw met illegalen gewerkt.
Marijke Bijl van OKIA (OndersteuningsKomitee Illegale Arbeiders) en Ahmed Benseddik (van Stek) zochten naar achtergronden en spraken o.a. met ruim 100 arbeidsmigranten die zonder papieren in het Westland gewerkt hebben. Het verhaal van de illegaal in het Westland is geen geïsoleerd verhaal. Het is verweven met dat van de consument die ‘s winters peultjes wil en avocado’s, maar niet te duur; van de supermarkten die wereldwijd tuinbouwregio’s tegen elkaar uit kunnen spelen om het beste en goedkoopste product, en met dat van een overheidsbeleid dat een deel van de werkers steeds rechtelozer maakt.
Schrijfster Marijke Bijl vertelt over de illegalen in de intensieve tuinbouw.

Maandagochtend
Grote Zaal
11.00 uur Evaluatie
Evaluatie van de PL 2005, samenstelling PL-voorbereidingsgroep 2006

Overige Programma-onderdelen

Zondagmiddag: Tentoonstelling ‘Show Your Hope’
Rondreizende expositie waarin meer dan 80 lokale, nationale en internationale schilders participeren en een paneel van 35 x 25 centimeter hebben gedoneerd. De expositie wordt begeleid door een verhalenverteller zodat deze expositie ook een interactieve gebeurtenis wordt.

Videoprogramma Organic Chaos Network
Net zoals voorgaande jaren is het videoprogramma van de activisten van Organic Chaos Network weer een verademing op de vroege avond… Dit jaar een kleiner programma, alleen in de avond, om gedurende het dagprogramma niet in de weg te zitten van andere interessante onderdelen. Desalniettemin bieden we je 4 brandnieuwe films om je te informeren, motiveren en activeren!

Zaterdag 14 mei
20.45 uur Premiere: 'De Europese Grondwet te kijk zetten'
Een sprekerster zal de film inleiden.
Een film die kritische vragen stelt bij deze grondwet. Aan het woord komt onder andere Daniël de Jongh van het Comité Grondwet NEE. Zij gaat in op hoe anders het karakter van deze Europese Grondwet is in vergelijking met bijvoorbeeld de Nederlandse Grondwet. In artikel 3 van de Grondwet staat, dat de economie van Europa gebaseerd moet zijn op vrije, onvervalste concurrentie. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het landbouwbeleid. Hierdoor is het meer een politiek programma dan een grondwet. Guus Geurts, landbouwdeskundige, praat samen met Gerrit Roos, voorzitter van het platform ABC, 'Aarde, Boer, Consument' op zijn boerderij over de gevolgen van deze grondwet voor boeren hier en in het zuiden. Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel legt op de wapenbeurs uit wat voor impact de Europese Grondwet heeft op het defensiebeleid.
De 7 minuten durende film is vanaf 13 mei gratis op DVD verkrijgbaar, te bestellen per email info@stichtingzora.org of per telefoon 055-3780003.


21.30 uur More fun 4 animals
Een inleiding en daarna 8 korte films!
De multimediale doe-het-zelf gids 'More fun for animals'. Een handvat van tekst, beeld
en geluid voor actieve tijden. We schrijven voorjaar 2004. Iemand vindt in een winkeltje een aantal afgeprijsde schildersdoeken. Ze beslist deze cadeau te doen aan een goede vriendin die graag tekent. Dit moment blijkt het begin van een compleet en veelzijdig project....
Opgezadeld met al die schildersdoeken, met een bult enthousiasme en vol verontwaardiging over het leed wat dieren wordt aangedaan slaat deze persoon aan het schilderen. Alle schilderijen krijgen het thema dierenrechten. Dit onderwerp blijkt helaas enorm veelzijdig te zijn en het ene na het andere schilderij wordt gemaakt. In de wandelgangen ontstaan allerlei ideeen omtrent de schilderijen. 'Je zou er een boekje van kunnen maken!', is er een. Met dit idee komen een aantal groepen en mensen van diverse pluimage samen. Het betreft kunstenaars van kunstenaarscollectief Extrapool, videoactivisten van Organic Chaos Network, tekenaars en diverse andere activisten. Een multimediale doe-het-zelf gids, is wat er uit dit samenwerkingsverband komt. We hopen je met deze gids te motiveren, informeren en activeren.
Net als bij het ontstaan van dit project gaat het om de DIY-gedachte, doe-het-zelf. Het is echt
ontzettend simpel en bovenal leuk om vanuit het niets een complete actie op te zetten en uit te voeren. Of het nu gaat om dierenrechten, antifascisme, kraken of een ander onderwerp. Alles komt neer op een persoon, jij, die over gaat tot handelen.
Daarom is deze gids niet bedoeld als verfraaiing van een boekenkast. Het is de bedoeling dat je het boek uit elkaar haalt en gebruikt om in axie te komen. De boutjes komen bij je fiets nog wel een keer van pas. De schilderijen en de tekst kan je uitknippen en op strategische plaatsen ophangen en de achterkant van het boek is een mal die je uit kan snijden. In de gids vindt je negen thema's; jacht, bont, circus, vivisectie, bio-industrie, dierenwinkels, dierentuinen, transport en aquaria. Wil je meer weten over een bepaald onderwerp bekijk dan de internetlinks die in de tekst genoemd staan. Daarnaast staat in de tekst wat jij kan doen om dingen te veranderen. Bij ieder thema is een concreet en leuk actie-idee vermeld met vrolijke tekeningen erbij.
Het multi van de media zit onder meer in de bijgeleverde plug and play cd-rom. Acht diverse film/videomakers hebben een kort filmpje gemaakt. In die soms wervende, soms grappige, dan weer dramatische video's geven ze hun kijk op een thema. Dit werk loopt uiteen van een actieclipje tot animatiefilm of een korte documentaire.
Verder vindt je op de cd-rom materiaal om aan de slag te gaan met het actie-idee, zoals
bijvoorbeeld, foto's, flyers, voorbeeldbrieven, etc. Op de cd-rom is de gehele tekst van de gids in het engels te lezen.
Doe je voordeel met deze vertoning op de PL. Dan komen we je in de toekomst vast tegen op straat. Zien, lezen, Doen! Simpel doch doeltreffend... Have Fun Anarchizing Society! Get Involved!

Zondag 15 mei
20.45 uur Stroom: basisrecht of handelswaar
Een film gemaakt door Trojantv en WISE over de liberalisering van de energiemarkt en de gevolgen daarvan. Die liberalisering is niet land gebonden en wordt toegejuicht door organisaties als de Wereldbank. Een kritische kijk op het geheel is nodig.

21.30 uur Een stralende toekomst
De laatste tijd is de discussie over kernenergie in NL weer wat opgelaaid. Het leek het ons een goed idee jullie attent te maken op een recente video documentaire over de kernenergie keten in Frankrijk. Behalve dat deze vergelijkbaar is met die van Nederland, betrekken wij ook atoomstroom uit Frankrijk.
De video begint bij de uraniummijnbouw in Niger en belicht de negatieve kanten daarvan, vervolgens komt de erts aan in Frankrijk om opgewerkt te worden om via het gebruik in de centrales uiteindelijk een ernstig afval probleem te worden.
De docu gaat niet alleen in op mogelijke ongevallen met kerncentrales of transporten, ze gaat b.v. ook in op de reden waarom veel uitzendkrachten in deze industrie werken en de sterke link die bestaat met de kernwapenindustrie.
De fabeltjes rond de 'nieuwe' European Pressurised Reactor EPR (een co-project van Duitsland en Frankrijk waar binnenkort de bouw van zal starten) worden onderuit gehaald. En natuurlijk wordt ingegaan op het klimaatargument wat gewoon niet klopt. Daarnaast worden verschillende werkelijk duurzame alternatieven beschreven.
De video is in het Frans en met Engelse of Nederlandse ondertitels.

Cultureel Programma
Vrijdagavond
Grote Zaal
19.30 uur Filmprogramma
Met het PL 2004-filmpje van de Haagse meiden, Dark Kristal en The Edukators.

Zaterdagavond
Grote Zaal
19.30 uur Green Anarchy Pub Quiz
Quizmaster Jaap Krater stelt moeilijk, anekdotische en komische vragen rond historische, politieke en literaire eruditie

21.00 – 22.00 uur Zibabu
Fragmentarische kraakpandenpunkskareggearock

22.00 –23.00uur Power is Poison
Punk uit de Haagse regio

23.00 – 24.00 uur Nuclear Kazoo
Celtic folkrock, waarbij de vijf bandleden gebruik maken van een scala aan instrumenten.

Zondagavond
Grote Zaal
19.00 – 21.00 uur Bonte Avond/Open Podium
Voor iedereen die iets op het podium kwijt wil in samenwerking met de organisatie van het kinderprogram. Met o.m. de vertoning van de video-opnamen uit de jongerenworkshop. Presentatie: Ka

21.00 – 22.00uur Mistake
Van oorsprong Haarlemse punkband waarvan de leden thans in Utrecht woonachtig zijn. Chaospunk met politieke teksten, maar wel professioneel: “Je krijgt veel meer voor je kiezen dan je zou verwachten.”

22.00 – Aisha
Optreden van Afrikaans-Amerikaanse zangeres en pianiste Aisha die uit de VS is verbannen met haar partner Bankole. (Zie:www.geocities.com/realsoul_music en www.geocities.com/exiledone2002)

? uur – Disco
DJ Riotgirl draait revolutieherrie en dansklassiekers

Kinderprogramma
Dit programma vindt plaats in en om de kindertent!! Het thema dit jaar is: De wereld is een circus! Dit jaar wordt het kinderprogramma wederom verzorgd door Kinderpret uit Amsterdam (OCCII/ Binnenpret). Email: kinderpret@occii.org

Jongerenprogramma
Voor de groeiende groep jongeren in de middelbare schoolleeftijd wordt voor het eerst geprobeerd een eigen programma rond te krijgen. Die zijn immers veel te oud voor het kinderprogramma en veel te cool voor het gezeur van ouwe lullen (m/v).
Er staat een discussieronde op het program. Afhankelijk van de behoefte zijn er diverse thema’s die aan bod kunnen komen: milieu (het is jullie toekomst), hoe zie je anarchisme, pesten (en in het verlengde daarvan racisme en de behoefte aan vijanden).
Daarnaast is er de mogelijkheid dingen te doen: workshops video maken, spandoeken en flyerteksten maken, actietheater.

2 Reacties


En of het bovenstaande programma al niet voldoende is: op zaterdag zullen vanaf 18.00 uur buiten voor de Grote Zaal de dichters Joke Kaviaar, Dwarsligger en Scala optreden (tijdens het eten)!
Op zondag zal volgens hetzelfde recept (zelfde tijd & plaats) Werner van de Vrede zijn singer/songwiterkunsten aan ons vertonen. Waarvan acte!

zei: J.B. op 01/05/2005 om: 01:02u

Moving radio meldt zojuist dat ook zij deel gaan uitmaken van de radioploeg die op de PL uitzendingen gaat verzorgen!

zei: J.B. op 01/05/2005 om: 01:02u


Powered by Greymatter