Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/22/2005: "Anarchisten tegen de Muur opnieuw betrokken bij actie in Bilíin"

Anarchisten tegen de Muur hebben op 21 april opnieuw gedemonstreerd met de Palestijnse bewoners van Bilíin en internationale activisten tegen de diefstal van land en de Muur van Apartheid.
DSCF0120 (37k image)
De 22-jarige Fadi Mustafa raakte een flinke val in het ravijn

Zeven demonstranten (zes Palestijnen en ťťn IsraŽliŽr) en een nieuwsfotograaf raakten gewond door rubberkogels die urenlang door de IsraŽlische soldaten werden afgevuurd.
Klik op meer!

De demonstratie startte optimistisch met 70 mensen en trok richting de bouwwerkzaamheden van de Muur. Slechts drie soldaten stonden de groep op te wachten. Traangas werd afgeschoten om te verhinderen dat de groep verder op zou trekken, maar de deelnemers weigerden weg te rennen voor het gas.

Weldra kwam de grenspolitie echter opdagen. De commandant vond dat de groep recht had om te demonstreren zolang er geen stenen werden gegooid. En er werden geen stenen gegooid. Wel werd er gezongen en leuzen tegen de Muur gescandeerd. Meer jeeps van de grenspolitie arriveerden met een order dat het gebied nu een gesloten militaire zone was.

Zonder reden richtte een soldaat zijn geweer op een jonge demonstrant die 200 meter verderop stond. Twee andere soldaten zeiden tegen hem dat hij het moest laten gaan en niet moest schieten. Maar hij schoot wel. Het was de start van een gewelddadig vervolg. De jongeren van het dorp antwoordden met het gooien van stenen. Daarop volgden vijf uur van vrijwel onafgebroken salvoís van rubberkogels afgewisseld met traangas.
1_DSCF0008 (30k image)

De acht gewonden werden ter Ėplekke behandeld door het Rode Kruis. Het IsraŽlische leger ontkende naderhand dat er een IsraŽliŽr gewond was geraakt.

Gedurende de confrontatie werd een groep Palestijnen die terugkeerden van hun werk gedwongen zich tussen het leger en de demonstranten te begeven om zodoende als een schild te fungeren.

Ook drong het leger opnieuw diep het dorp binnen met hun jeeps om zonder reden demonstranten achterna te jagen. De 22-jarige Fadi Mustafa werd vast genomen. Hij werd ruw behandeld en geslagen. De IsraŽlische anarchisten probeerden tussenbeide te komen maar werden gewelddadig weggeduwd. Fadi raakte zeer gestresst en vertelde voortdurend dat hij niets had gedaan. De soldaten lieten hem echter niet gaan en bleven hem schoppen waar de IsraŽlische anarchisten naast stonden. Toen Fadi probeerde weg te komen viel hij in een diepe ravijn (5-6 meter) en raakte gewond aan zijn hoofd en rug. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis in Ramalla. Aanvankelijk leek de situatie ernstig maar dat verbeterde gelukkig snel.

Het incident zorgde er voor dat het leger zich terugtrok en zich niet meer liet zien.


Powered by Greymatter