Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/21/2005: "Mehmet Tarhan volhardt in weigering militaire dienstplicht"

De Turkse dienstweigeraar en anarchist Mehmet Tarhan volhardt in zijn militaire dienstweigering.
42LR (15k image)
Affiche voor de vrijlating van Mehmet Tarhan

Na zijn arrestatie werd hij overgebracht naar het 48ste infanterie trainingsdivisie in Tokat waar hij weigerde een uniform te dragen, geen toestemming gaf om zijn haar en baard te laten knippen en niet van plan is enig document te ondertekenen.
Klik op meer!

Zijn weigering de dienstplicht te vervullen wekte de belangstelling van aldaar gelegerde soldaten. Een groep en sommige officieren wilden Mehmet Tarhan ontmoeten om meer informatie aan de weet te komen over zijn gewetensbezwaren. Ze verklaarden dat dit recht om te weigeren erkend moet worden.

Ondanks zijn weigering om soldaat te zijn, moest Mehmet orders accepteren. Nadat hij dit weigerde, volgde arrestatie en overplaatsing naar de militaire gevangenis in Sivas. Hier weigerde hij te getuigen voor de rechtszaak die het gevolg was van het niet willen opvolgen van orders.

Mehmet moet op 28 april voorkomen vanwege de aanklacht dat hij aan de militaire
dienstplicht tracht te ontsnappen. Het feit dat hij reeds op 27 oktober 2001 in het openbaar verklaarde de dienstplicht te weigeren, toont voldoende aan dat deze aanklacht onzinnig is.

“Ik geloof niet in de noodzaak van de staat en ik voel me niet verbonden met enige staat. Ik wil geen militaire krachten versterken op grond van zoiets als burgerplicht. De staat eist dat ik als zijn burger de militaire dienstplicht dien te vervullen en wil me veranderen in een moordmachine die misdaden begaat.”

Bij zijn overplaatsing naar Sivas werd hij ontkleed en door soldaten gedwongen een uniform te dragen. Bij aankomst werd hij fysiek aangevallen door gevangenen die waren geprovoceerd met de mededeling dat hij een terrorist zou zijn.

Vervolgens werd hij gedwongen naar het militair ziekenhuis van Sivas overgebracht voor onderzoek. Ook dit weigerde Mehmet, maar hij werd gedwongen in een militair voertuig plaats te nemen om naar het ziekenhuis te worden vervoerd. Bezoek van zijn advocaat en familie werd niet toegestaan.

Advocaten maakten duidelijk dat medisch onderzoek tegen de wil van de betrokkene is een vorm van marteling en eisten dat deze praktijken zouden worden stopgezet. Zijn dienstweigering op grond van gewetensbezwaren mag niet worden genegeerd. De advocaten mochten Mehmet hierop zien, maar de autoriteiten blven vasthouden aan een onderzoek die nu moet plaatsvinden door een commissie op 26 april.

Een vrouw die betrokken is bij het Initiatief voor Solidariteit met Mehmet Tarhan werd op de avond van 19 april bij het verlaten van een taxi bij haar huis door onbekenden in een auto meegenomen. Ze werd naar een kantoor gebracht en ondervraagd over haar relatie met Mehmet Tarhan, het bedrijf waar zij en Mehmet voor werken en de mensen met wie ze praat over haar mobiele telefoon. Daarna brachten de heren haar terug naar huis en lieten haar gaan. Heren van de geheime dienst dus.

1 Reactie


misschien kunnen we wat organiseren om actie voeren.om zijn vrijlaten.

met vriendelijke groeten

osman

zei: osman op 30/04/2005 om: 21:30u


Powered by Greymatter