Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/18/2005: "Protesten tegen bijeenkomst Wereldbank en IMF in Washington"

Onder het motto ‘A better world is under construction’ kwamen op zaterdag 16 april zo’n 2000 mensen bijeen in Washington om te ageren tegen het IMF en de Wereldbank.
worldbank_9 (38k image)
Treffend spandoek van aanwezige anarchisten

Beide instituties hielden er hun jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst, terwijl de antiglobaliseringsbeweging voor de vijfde maal in Washington bijeen kwam om het gevoerde beleid van deze organisaties aan de kaak te stellen.
Klik op meer!

Centraal in het protest stond dit jaar de eis om over te gaan tot een totale schuldsanering van armere landen in de Derde Wereld. In Afrika, Azië en Latijns Amerika wordt meer geld uitgegeven aan afbetaling van schulden dan aan sociaal beleid, zoals gezondheidszorg en onderwijs. Afrikaanse landen betaalden vorig jaar zo’n 13 miljard dollar aan schuldeisers waaronder de Wereldbank en het IMF. Dit terwijl er dagelijks in Afrika zo’n 6000 mensen per dag aan HIV/AIDS sterven.

Sinds de discussies over schuldkwijtschelding in juni 2004 begonnen, zijn meer dan vier miljoen kinderen onder de vijf jaar gestorven aan ziektes die voorkomen hadden kunnen worden met het geld dat met de sanering is gemoeid.
worldbank_10 (32k image)
Frontspandoek van de organisatie van de actie

Ook nu zouden de Wereldbank en de IMF de kwestie weer voor zich uit geschoven hebben en zijn besluiten niet genomen. Daarbij is de kwestie niet of er tot sanering moet worden over gegaan, maar hoe dat dient te geschieden…

De opkomst van 2000 demonstranten viel zwaar tegen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook van een anarchistisch zwart blok kwam vrijwel niets terecht.
416circlea (16k image)
Anarchisten ontbraken niet in de demonstratie

Beelden van de protesten vind je hier (vrijdag 15 april) en hier (zaterdag 16 april).

Een fotoreportage van de manifestatie en demonstratie op zaterdag 16 april vind je hier.


Powered by Greymatter