Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/17/2005: "Chinese dorpsbewoners weerstaan oproerpolitie"

Boze inwoners van het Chinese dorp Huankantou hebben op zondag 10 april een bloedige slag geleverd met 1000 oproeragenten en slaagden er zelfs in ze terug te slaan!
Huankantou150405 (11k image)
Ramptoeristen nemen de schade op

De bewoners zijn boos op de corruptie en de armoede op het Chinese platteland.
Klik op meer!

De bewoners van het dorp hebben autoriteiten flink getart op een wijze die zijn weerga niet kent in China. Politieauto’s die op hun kop werden gekeerd, vernielde bussen, politiehelmen en gebroken stokken die her en der verspreid lagen, straten vol met gebroken stenen. Een parkeerplaats van een school ligt vol met kapotte politiebussen en uitgebrande auto’s.

De achtergrond van deze revolte wordt gevormd door miljoenen verarmde boeren. Ze blokkeren wegen en komen in verzet tegen de officiële corruptie, de vernietiging van het milieu en de groeiende kloof tussen de welvaart in de steden en de armoede op het platteland.

Het is de media in China verboden om te berichten over de schermutselingen, maar het nieuws is als een lopend vuurtje door de omliggende dorpen en steden gegaan. Tienduizenden komen iedere dag kijken in het dorp dat de politie versloeg.

Meer dan 30 agenten belandden in het ziekenhuis, waarvan er vijf in kritieke toestand verkeerden. De tienduizend inwoners moeten bevreesd zijn voor repercussies. Kinderen zijn sinds de slag niet meer naar school gegaan. Wegblokkades zijn opgeworpen bij de chemische fabriek waar de commotie om is begonnen. ’s Avonds zijn de straten gevuld met ramptoeristen die rondgeleid worden door trotse bewoners uitgerust met megafoons.

Een taxichauffeur roemt de moed van de dorpsbewoners en zegt dat ze worden bewonderd.

Aanvankelijke berichten luidden dat het oproer startte door de dood van twee oudere vrouwen die werden overreden door de politie tijdens een protestactie bij een chemische fabriek. Dat de acties gevoerd door een lokale ouderenbond hebben plaatsgevonden staat vast, maar dat er doden zijn gevallen niet. Lokale autoriteiten ontkennen dit ten stelligste terwijl de namen van slachtoffers niet kunnen worden genoemd.

De fabriek riep al vanaf de bouw in 2002 frustratie op. Land zou zijn ingepikt, terwijl afval gewassen zou hebben geruďneerd, baby’s hebben misvormd en de lokale rivier hebben vervuild. De lokale autoriteiten weigerde herhaaldelijk om deze grieven in een openbare bijeenkomst aan de orde te stellen. Ook petities richting de centrale overheid haalden niets uit. De dorpsbewoners verloren het vertrouwen in de autoriteiten.

Volgens de regering zijn protesten in China het afgelopen jaar met 15% gestegen tot 58.000 waaraan zo’n drie miljoen mensen deelnamen. In veel provinciale hoofd steden worden wekelijks wegblokkades opgeworpen.

Bron


Powered by Greymatter