Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/14/2005: "Anarchisten tegen de Muur steunen wederom bewoners Bilíin"

Een kleine demonstratie vond op 13 april plaats in het Palestijnse dorp Bilíin waarbij ook de Anarchisten tegen de Muur weer aanwezig waren.
2978_billin-13-4-05-reuters4 (20k image)
Leuzen tegen de Muur van Apartheid

Dit keer werd naar de noordelijke kant van de bouwwerkzaamheden gelopen die stil liggen als gevolg van een rechterlijke uitspraak. De actie had dit maal een symbolisch karakter.
Klik op meer!

Er werden leuzen geschreven op de weg terwijl tekens in de grond werden geplaatst. De actie vond plaats op de dag dat de familie Corrie een civiele procedure startte tegen het bedrijf Caterpillar. Deze firma leverde de bulldozer aan het IsraŽlische leger die in 2003 Rachel Corrie overreed met dodelijke afloop.

De commandant van de grenspolitie heet hier Oren Tibi. Dit zelfingenomen heerschap bepaalt de grens tot hoever er onderhandeld kan worden. Hij meent dat Palestijnen onwaardig zijn. Inzet van de onderhandelingen is of een kleine groep Palestijnen verder mag lopen naar hun landerijen.
2978_billin-13-4-05-reuters3 (17k image)
Een sluipschutter houdt de demonstranten in het vizier

Nadat enkele jongeren van een flinke afstand met stenen gaan gooien, hield Tibi een lange speech over zijn welwillendheid en de waardeloosheid van de Palestijnen. Tot hij een deadline stelt en zijn soldaten maant de demonstratie aan te vallen.

De grenspolitie drong diep in het dorp door en gebruikte traangas en Ďschokígranaten. Twee IsraŽliís werden gearresteerd.
2978_billin-13-4-05-reuters2 (20k image)
Een lid van Anarchisten tegen de Muur wordt opgepakt

Ze werden over de grond gesleept en geslagen alvorens op het politiebureau een preek te moeten ondergaan. Na een nacht vastzitten, werden ze de volgende dag voorgeleid.
2978_billin-13-4-05-reuters (25k image)
Een van de arrestanten wordt weggevoerd

Het blijkt dat de dienstdoende politieagenten genegen zijn persoonlijke gesprekken te voeren. Bij sommigen wekt dit de indruk dat de politie open staat voor de beweegredenen van de activisten. Het lijkt er echter meer op dat het doel hier is een wig te drijven tussen de IsraŽliís en de Palestijnen, hoewel het menselijk verlangen naar bevestiging ook een rol speelt na een dag geconfronteerd te zijn geweest met boze mensen. Zo bezien dienen deze dialogen meer de psychologische steun voor de grenspolitie dan dat ze blijk geven van hun politieke verlichting.

Om 11.00 uur 's avonds viel het leger (20 soldaten vergezeld door twee jeeps) opnieuw het dorp binnen. Ze drongen het huis binnen van Rani, een jonge man in een rolstoel en namen zijn telefoon en identiteitspapieren in beslag. Gelukkig verbleef een groep van 30 anarchisten en internationale activisten in het dorp die meteen naar het betreffende huis toeliepen.
De soldaten kwamen op dat moment juist uit het huis van Rani en waren verbaasd zo'n grote groep zonder angst op zich af te zien komen. Meteen liepen de soldaten terug naar de weg naast de Muur en toen bleek dat de activisten hen volgden zetten ze het op een rennen. Nadat werd geroepen dat ze de gestolen spullen moesten teruggeven, werden de telefoon en de papieren op de grond gegooid waarna de eigenaar ze kon oppikken.
De soldaten verlieten het dorp, terwijl sommige activisten in het dorp bleven overnachtten.


Powered by Greymatter