Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/13/2005: "Anarchisten tegen de Muur demonstreren in Dir Sharef"

De Anarchisten tegen de Muur en andere IsraŽli steunden op 11 april een demonstratie van de Palestijnse bewoners van Dir Sharef tegen de vuilnisbelt die zich vlak buiten het dorp bevindt.
DSCF0059 (42k image)
Demonstranten nabij de vuilstort

Sinds IsraŽl twee jaar geleden deze vuilstortplaats in bedrijf nam, is er sprake van stankoverlast en hebben olijven en water een nare bijsmaak gekregen.
Klik op meer!


Recentelijk kreeg de vuilstort aandacht in de IsraŽlische media aangezien deze niet aan de geldende milieuwetgeving voldoet. Dit terwijl de autoriteiten van plan zijn hier miljoenen tonnen afval te dumpen.

Aan de demonstratie in het 5300 inwoners tellende Dir Sharef deden zoín 150-200 mensen mee. De tocht voerde uiteraard naar de vuilstort. Langs de weg viel een stroom rioolslijk te zien die vlakbij de belangrijkste watervoorziening van de regio (de stad Nablus met 300.000 inwoners en dertien omliggende dorpen) loopt. Volgens reguliere media zouden de demonstraten hebben verhinderd dat vrachtwagens met afval het terrein konden bereiken.

Ondanks de stellingname van het Ministerie van Infrastructuur dat de stortplaats ongeschikt is voor huishoudelijk afval, wordt dit toch gedaan. Het is namelijk veel goedkoper in Palestina te dumpen dan in IsraŽl zelf. De opbrengsten komen echter niet ten goede aan de Palestijnen maar aan het regionale IsraŽlische nederzettingenbestuur.

Daarnaast bevindt zich sinds een jaar een mysterieuze fabriek op het terrein van de vuilstortplaats. Het afval van deze fabriek, een stinkende zwarte substantie, druipt van een heuvel af richting olijfboomgaarden. Deze olijven zijn sindsdien niet meer te eten, beweert de boer in kwestie.

Op de terugweg arriveert een jeep van het leger. De inzittenden zijn verbaasd dat IsraŽliís in Palestina aan het lopen zijn. De soldaten vragen zich af of ze bewaking bij zich hebben. Ze krijgen te verstaan dat de bescherming die de activisten nodig hebben juist die tegen de soldaten zelf is.
De soldaten roepen hierop versterkingen op en volgden de stoet hinderlijk tot in het dorp, een provocatie die gemakkelijk uit de hand had kunnen lopen. Ondertussen bleven ze zich er op beroepen de bescherming van de IsraŽliís te dienen. Eťn van hen was Itai Levinsky die vorig jaar tijdens een andere demonstratie een rubber kogel in zijn oog kreegÖ


Powered by Greymatter