Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/13/2005: "Anarchistische bakkerij vecht voor voortbestaan"

Bakkerij Nabolom in Berkeley (VS) die gerund wordt door een anarchistisch collectief vecht voor haar voortbestaan.
nabolom-01 (25k image)
Het bedrijf in zelfbeheer raakte vorig jaar in financiële moeilijkheden nadat een grootafnemer afhaakte.
Klik op meer!

“De mensen in de omgeving zijn geweldig,” zegt penningmeester Jim Burr. “Onze omzet steeg met 30% sinds bekend werd dat ons voortbestaan in gevaar was. Maar we verliezen iedere maand 2000 tot 3000 dollar. We hebben een grootafnemer nodig. Als we er tegen het einde van deze maand niet een hebben gevonden, zullen we de zaak moeten sluiten of moeten verkopen.”
nabolom-02 (22k image)
Vooruitlopend op het laatste scenario is het collectief onderhandelingen gestart met een firma waarin een aantal coöperatieve bakkerijen zijn verenigd. “Ze zullen waarschijnlijk onze recepten overnemen want dat is onze belangrijkste troefkaart, ‘zegt Burr. “Maar of ze ons in dienst zullen houden, is de grote vraag.” In totaal maken veertien mensen deel uit van de bakkerij. De druk om een koper te vinden is groot. Verschilllende collectievelingen hebben hun spaargeld in het bedrijf gestoken.
10.05.bakery2.HIMES (44k image)
Nabolom, de naam staat voor "house of fire", bestaat sinds 1976. Vanaf het begin bouwde de bakkerij een stevige reputatie op met haar overheerlijk banket. Sommige specialiteiten zijn zo gewild dat bestellingen uit geheel Amerika en daarbuiten worden gedaan.

Het collectief is de buurt ingegaan met flyers. “Niemand wil van opgeven weten,”zegt Burr. “We houden van deze plek. Het is liefdewerk, een kans om onze anarchistische waarden van vrijwillige samenwerking en wederzijdse hulp in praktijk te brengen. Tenzij er een wonder gebeurt, zijn we gezien op 1 juni.”


Powered by Greymatter