Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/10/2005: "Proces tegen anarchisten in Aken"

Op 23 maart is in Aken het proces begonnen tegen drie anarchisten uit BelgiŰ en Spanje wegens poging tot moord, gijzeling, gewapende overval, plannen van een roofoverval en zware verkeersovertredingen.
Proces (21k image)
Zij werden op 28 juni 2004 aangehouden in Duitse Aken na een schietpartij met de politie en een gijzelneming in een poging te ontsnappen aan een politiecontrole. De vier zijn Bart De Geeter, JosÚ Fernandez Delgado, Gabriel Pombo da Silva, en Bego˝a Pombo da Silva.
Klik op meer.

De vier werden door de Duitse politie tegengehouden bij een tankstation juist voorbij de grens op de weg naar Aken. Het voorwendsel voor de interventie was een drugscontrole. Toen de politie de auto wilde doorzoeken, trok ÚÚn van de inzittenden een wapen en loste een schot in de lucht. In de verwarring die daarop volgde gijzelden de drie mannen een koppeltje dat toevallig aanwezig was en reden weg met de wagen in de richting van Aken. De vrouw werd overweldigd door de politie en vastgehouden. De drie mannen werden achtervolgd door de politie, er werd heen en weer geschoten, en toen de vluchtauto een ongeluk veroorzaakte, lieten ze de gijzelaars vrij en vluchtten verder met een andere auto. De drie verschansten zich in een garage, waar zich op dat moment meerdere personen bevonden, en werden omsingeld door een politiemacht. EÚn van de vervolgden trachtte nog te ontkomen, maar werd gegrepen, de andere twee gaven zich over.

Bart De Geeter is een Belgische anarchist van 26 jaar die al jaren actief is in de beweging, vooral in het solidariteitswerk met gevangenen (ondermeer in het Anarchist Black Cross - Gent) en met vluchtelingen.
De 36-jarige Gabriel Pombo da Silva is een bekende Spaanse anarchist die 20 jaar in de Spaanse gevangenissen zat, waarvan 14 jaar in het beruchte FIES isolatieregime. In oktober van vorig jaar keerde hij na een verlof niet meer terug naar de gevangenis, en vluchtte uit Spanje. Gabriel is een anarchist die jaren heeft gestreden tegen de isolatie, folteringen en mishandelingen in de Spaanse gevangenissen, door middel van artiekelen en individuele en collectieve acties (dagdagelijks verzet, honger- en wandelstakingen, ontsnappingspogingen).
De 44-jarige JosÚ Fernandez Delgado zat minstens 8 jaar in de gevangenis in Spanje en komt eveneens uit de Spaanse anarchistische beweging. Ook hij ontsnapte uit de gevangenis en leefde ondergedoken.
Bego˝a is 34 jaar oud en is de zuster van Gabriel. Zij woont in Duitsland en heeft een 7-jarig dochtertje. Behalve dat zij de zuster is van Gabriel, heeft zij geen relatie met de anarchistische beweging.

Het proces rond deze tragische gang van zaken is te volgen via een speciaal aan deze zaak gewijde website. Ook Indymedia Oost-Vlaanderen besteed uitgebreid aandacht aan het proces.


Powered by Greymatter