Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/08/2005: "Anarchistische totaalweigeraar in Turkije gearresteerd"

De Turkse anarchist Mehmet Tarhan die reeds een aantal jaren bezig is met het totaal weigeren van zijn militaire dienstplicht, is gearresteerd.
turkey_akt04 (29k image)
Antimilitaristisch festival in Istanbul, zomer 2004

In de vroege ochtend van 8 april werd hij door de politie in een hotel te Basmane gearresteerd op het moment dat hij naar zijn werk ging (een boekhandel).
Klik op meer!

Hij werd vastgehouden op het politiebureau tot het wervingsbureau van het leger openging. Daar werd hij gevraagd papieren te ondertekenen om te worden uitgezonden naar een militaire trainingskamp. Daarop verklaarde Mehmet dat hij onder dwang naar het bureau was gebracht, gewetensbezwaarde is en niets wilde ondertekenen. Vervolgens weigerde hij ook een verklaring te ondertekenen waarin stond vermeld dat hij een gewetensbezwaarde is. Mehmet stelde dat de heren hun eigen probleem ook maar zelf moesten oplossen.
g (4k image)
Turkse dienstweigeraars met uiterst links Mehmet Tarhan

Uiteindelijk belde de commandant van het legerbureau de politie om Mehmet te bewaken. Drie agenten dienden hem over te brengen naar een legereenheid in Tokat, terwijl in eerste instantie sprake was dat hij naar een kamp in Samsun moest vertrekken.

Mehmet werd niet verteld waar hij naar toe werd gebracht. Hij weigerde medewerking waarop hij geboeid de politiewagen werd ingeduwd.

Antimilitaristen in Turkije zijn meteen in actie gekomen om Mehmet Tarhan weer vrij te krijgen. In de grote steden van Turkije worden vergaderingen gehouden om deze campagne te ondersteunen. Mehmet zelf is reeds in hongerstaking gegaan.


Powered by Greymatter