Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/05/2005: "Petitie voor vrijlating Tomek Wilkoszewski in Polen"

Anarchisten in Polen zijn op internet een actie gestart in de vorm van een petitie voor de vrijlating van Tomek Wilkoszewski.

tomek_min (6k image)
Tomek Wilkoszewski
Tomek zit sinds maart 1996 vast op verdenking van moord op een nazi skinhead.
Klik op meer!

Tomek is meerdere malen het slachtoffer geworden van aanvallen van dergelijke skinheads in zijn woonplaats Radomsko. Eén keer probeerde één van de nazi's zelfs om zijn oog uit te steken. De hierop volgende tragedie, waarbij meerdere mensen waren betrokken, is niks meer dan de logische consequenties van de situatie aldaar.

Bij de vechtpartij die ontstond overleed van één de nazi-skinheads aan bloedverlies terwijl hij op de ambulance wachtte. Hierop werd Tomek aangeklaagd voor moord. Omdat hij meerdere malen in elkaar was geslagen, zou hij over een motief beschikken.

Daarnaast beweren enkele getuigen dat Tomek een mes had. Dit 'misdaadwapen' is nooit aan een onderzoek onderworpen waaruit ondubbelzinnig is gebleken dat dit mes inderdaad het moordwapen was.

Gedurende de gerechtelijke procedure waren er meerdere gelijksoortige onzekerheden. Onder druk van de publieke opinie, die de zwaarste straffen eiste, besloot de rechter hiermee geen rekening te houden.

De openbaar aanklager en de rechter wilde met deze uitspraak een voorbeeld stellen. Het vonnis van vijftien jaar, terwijl de andere acht verdachten minder kregen, was uitgesproken zwaar.

Poolse anarchisten en antifascisten hebben zich sindsdien het lot van Tomek aangetrokken. Met deze nieuwe actie hopen ze 500 handtekeningen uit het buitenland te kunnen verzamelen.

Ook is er een website aan Tomek gewijd die weliswaar nier erg actueel is, maar wel een Nederlandse
sectie kent!

1 Reactie


free tomek wilkoszewski
take him back home to radomsko!

zei: ludo perkens op 06/04/2005 om: 18:20u


Powered by Greymatter