Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/04/2005: "FBI houdt Engelse dierenrechtenactivisten in de gaten"

FBI-agenten hebben in de periode van november 2002 tot april 2003 telefoons afgetapt en e-mails onderschept van Engelse dierenrechtenactivisten.
ban_short (5k image)
Dat blijkt uit documenten die opgedoken zijn in een Amerikaanse rechtbank. Daarin werd door de rechter toestemming gegeven om activisten van Stop Huntingdon Animal Cruelty (SHAC) in de gaten te houden. Deze groep ijvert voor sluiting van de in Cambridgeshire gevestigde firma Huntingdon Life Sciences en hun Amerikaanse nevenvestigingen die zich schuldig maken aan dierproeven.
Klik op meer!

Uit de documenten blijkt dat de emails en telefoongesprekken van SHAC-leden Greg en Heather Avery gecontroleerd werden wanneer zij de VS bezochten. Dat gold ook voor Natasha Taylor die in het verleden voor Shac werkte en Robin Webb, woordvoerder van het Animal Liberation Front.

Laatstgenoemde heeft toegegeven dat hij zich bewust was van de belangstelling van de FBI voor zijn persoon als hij in de VS vertoefde. Op openbare bijeenkomsten waar hij sprak waren duidelijk FBI-agenten aanwezig.

Alleen al in de afgelopen week vonden in de VS negen acties plaats tegen bedrijven van Huntingdon Life Sciences.

Het nieuws van de belangstelling van de FBI voor Britse dierenrechtenactivisten werd bekend in het kader van een rechtszaak die zeven Amerikaanse SHAC-leden in juni te wachten staat in New Jersey. Zij, waaronder voorman Kevin Kjonaas, worden beschuldigd van samenzwering in het kader van terrorisme richting bedrijven die in dieren handelen. Indien de zeven schuldig worden bevonden hangt hen een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd. Ze worden beschuldigd van het publiceren van namen en adressen van werknemers van Huntingdon en hun kinderen op een website alsmede van het samenstellen van een top 20 van ‘terreurtechnieken’.

De zaak geldt als een testcase voor de mate waarin meningsuiting via internet beschermd wordt door het bekende First Amendment uit de Amerikaanse grondwet en de nieuwe wetgeving tegen terrorisme.

Nieuwsgierig naar het bedrijf in kwestie? Kijk dan even naar deze undercover reportage.

Bron: The Observer


Powered by Greymatter