Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/30/2005: "Anarchisten protesteren tegen arrestatie dakloze"

In het Amerikaanse Columbia hebben anarchisten op 26 maart een protestactie op touw gezet tegen de voortdurende discriminatie en het treiteren van daklozen.
witherspoon4md (11k image)
De 41-jarige Albert Witherspoon verloor zijn benen in een verkeersongeluk

De solidariteitsactie was het antwoord op een incident in februari waarbij de eigenaar van The Gourmet Shop, Dennis Hiltner, de politie inschakelde omdat de dakloze Albert Witherspoon voor zijn zaak wieldoppen aan het schoonmaken was.
Klik op meer!

Albert werd gearresteerd en dreigt ruim 600 dollar boete te moeten betalen en gevangenisstraf te moeten ondergaan wegens ‘het uitoefenen van een zaak zonder vergunning’. Het is niet de eerste keer dat daklozen worden geďntimideerd. Eigenaar Hiltner staat bekend om zijn slechte behandeling van daklozen en anderen die gebruik maken van de omgeving van het zakengebied Five Points zonder commercieel oogmerk.

Buurtbewoners reageerden door geld in te zamelen voor Albert. Anderen belden boos naar de winkel. De dag na het incident werd de winkelruit van The Gourmet Shop ingegooid.
Anarchisten raakten eveneens in gesprek met Albert (De 41-jarige is een bekende en geliefde dakloze in Columbia die zijn geld het liefst zelf verdiend) en andere daklozen en ondervonden dat er sprake was van racisme en slechte behandeling van werknemers. Dat riep de vraag op of de klanten van de winkel wel daar hun boodschappen zouden doen als ze hier vanaf zouden weten.

Aldus werd de Werklozenvakbond 803 opgericht, een illegale schoonmaakzaak voor wieldoppen en autowasserij opgericht, ook geschikt voor clownacts en het spelen van muziek! En dat alles in zelfbeheer. Op deze wijze werd op 26 maart een straatbedrijf vorm gegeven op de stoep voor de Gourmet Shop. Er werd muziek gemaakt, gedanst. Clowns traden op en er werden auto’s schoongemaakt. Stoepkrijt vrolijkte het wegdek op met leuzen als "Stop pigs and the rich from harassing the poor," "Boycott the Gourmet Shop" and "The Gourmet Shop (m)ucks over the poor", "Hands off the homeless!", "Arrest the Rich" en "Homelessness is not a crime."
Ondertussen maakten pamfletten aan omstanders eveneens duidelijk waar het hier om ging.

Hoewel politiewagens regelmatig voorbij reden, was er verder geen belangstelling van de autoriteiten voor de twintig activisten. Klanten meden de winkel en enkelen maakten duidelijk hun boodschappen voortaan elders in te kopen.

Het was de eerste actie van anarchisten in Columbia, maar niet de laatste zolang Albert veroordeeld dreigt te worden.

Meer over deze actie vind je hier, terwijl een artikel over de zaak van Albert hier is te vinden.


Powered by Greymatter