Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/25/2005: "VRIJSPRAAK VOOR KAMEL BELKADI"

In Longwy, gelegen in het noorden van Lotharingen (Frankrijk) stond tot 2003 een fabriek van de Japanse autofabrikant Daewoo. Maar de leiding wilde de zaak sluiten en de arbeiders op straat zetten.
DaewooBrand (10k image)
De brand bij Daewoo

Aangeklaagd wegens fraude op het gebied van sociale uitkeringen en CAO’s probeerde de leiding van Daewoo-Orion nu ook onder de behoorlijke ontslagregelingen uit te komen en een subsidie van 46 miljoen Euro van de Franse staat naar Korea weg te sluizen.
Klik op meer!

ALS DAEWOO AAN GOEDKOOP ONTSLAG TOE IS.

De arbeiders hadden tegen dit soort maatregelen het werk neergelegd. Zij zouden het nooit meer hoeven te hervatten en evenmin een compensatie krijgen, want op 23 januari 2003 brandde de fabriek af.

Het was toen nacht. Elke beveiliging ontbrak. De brandblusmiddelen waren leeg. Alle salarissen aan de staf waren juist uitbetaald. Het brandalarm functioneerde niet (was het uitgezet?). Ook de nachtploeg van het hogere kader werd naar huis gestuurd, zodat alleen de lopende bandarbeiders het slachtoffer zouden kunnen worden. En op de plaats waar de brand was uitgebroken, zou brandbaar materiaal aanwezig zijn. Dit blijkt althans uit de procesverklaringen die op 12 oktober 2004 tot een vonnis hebben geleid door het tribunaal te Briey aan de Moezel.....

Maar de schuldigen zijn niet echt opgespoord. In de plaats daarvan stond een buitenlandse arbeider terecht, een “ extremistische vakbondsleider” Kamel Belkadi, die door de politie is opgepakt, samen met de secrearis-generaal van de plaatselijke CGT en nog enkele andere arbeiders. Wat hem wordt verweten was dat hij een van de meest vooraanstaande agitatoren tijdens de staking was. En als een van de arbeiders - volgens de procureur-generaal “een imbeciel, die niet liegen kan “ - bezwijkt aan de verhoormethoden is volgens het gerecht de zaak rond. Ook al toont Kamels advocaat aan dat zijn cliënt onmogelijk op de plaats van de brand kon zijn geweest, de rechter verklaart hem schuldig, veroordeelt hem tot 3 jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro.

In werkelijkheid maakte Kamel deel uit van de bewaking, die die nacht door de arbeiders was aangesteld. Er was toevallig een filmploeg van de vakbond aanwezig, die deze bewaking bezig heeft gezien de brandblusmiddelen in gang te zetten - die het immers niet deden. Anders dan in het geval van Maarten is dit dus geen video die hem vrij pleit. Maar die gewoon als gemanipuleerd materiaal terzijde wordt geschoven, omdat er voor het gerecht van Briey maar één lezing mogelijk is: die van de klassejustitie. Terreur kan alleen maar door arbeiders en buitenlanders komen. De heersende klasse houdt de rijen vast gesloten en veegt de straten vrij. En de ware dieven en brandstichters gaan vrijuit.

De advocaat van Kamel is in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Nancy. Dat proces vindt op 5 april plaats.om 14.00 uur. De CGT, maar ook iedereen die zich tegen klassejustitie verzet, wordt tot een demonstratie opgeroepen.

Jan Bervoets.

Gegevens uit Alternative Libertaire, Maart 2005.


Powered by Greymatter