Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/22/2005: "Brand bij het Rijksmuseum Amsterdam"

Omstreeks half 8 maandagavond melde iemand in de chatbox van IndyMedia NL een brand bij het Rijksmuseum in Amsterdam, met schadelijke rook die de stad intrekt.

Groot alarm werd afgegeven door de autoriteiten. De Brandweer melde dat de gassen giftig zijn. De hele buurt wordt opgedragen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De rook breidde zich snel uit in de richting van de Stadshouderskade, de Overtoom werd ook afgesloten. Het openbaar vervoer reed niet meer in het centrum.

Radio ZRA in samenwerking met Radio de Vrije Keyser is de eerste zender in Amsterdam die het nieuws meldt. In de uitzending onder meer een buurtbewoner aan de telefoon die last heeft van de rook. Het NOS 8 uur Journaal meldt nog niets, dan verschijnt het nieuws op At5 text en website en in een extra tv uitzending om half negen.

De brand blijkt te woeden in een bouwput met o.a. PVC rioolbuizen, dikke rook waait tegen het Rijksmuseum en naar de PC Hooftstraat en het Vondelpark. De rook staat ook voor Paradiso, overwogen wordt om ook het Leidseplein te ontruimen. De M.E. is ook opgetrommeld en staat o.a. in de Vondelstraat. Twee helikopters cirkelen boven de stad, de afzettingen worden ruimer gemaakt. Er is ook assistentie van corpsen buiten Amsterdam.

De giftigheid van de rook blijkt wat mee te vallen, omstreeks kwart voor tien 's avonds werd het sein brand meester gegeven. De omgeving werd vrij gegeven, het openbaar vervoer kwam weer op gang.

Bij de brand in Amsterdam, waarbij groten delen van Amsterdam al dan niet tijdelijk is afgezet, is RadioZRA (Drenthe) en Radio de Vrije Keyser (Amsterdam) de eerste die in een gezamenlijke uitzending melden over de brand in Amsterdam met de eventuele (ernstige) gevolgen voor de volksgezondheid.
Meerdere malen werd tijdens de uitzending het advies gegeven om binnen te blijven en ramen en duren te sluiten.

AT5 kwam pas 3 kwartier later met het nieuws via TV, Radio en telektest.
Opmerkelijk is dat terwijl om 19:30 al bekend was dat er een groot risico zou zijn voor de volksgezondheid, dat hier de gevestigde media zoals NOS & RTL hiervan geen melding maakten in hun bulletins van rond de klok van 20:00. Echter pas in het 22:00 journaal van het NOS werd er gemeld dat er een brand in Amsterdam was en dat mensen geadviseerd werden ramen en deuren te sluiten. Kortweg 3:00 naardat de brand begonnen was, en terwijl inmiddels een kwartier voor hun uitzending al groten delen vrij werden gegeven en het meeste gevaar geweken was.
Jammerlijk dat hiervan de gevestigde media geen moeite neemt om burgers eerder te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen die deze brand met zich mee had kunnen brengen.


Powered by Greymatter