Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/20/2005: "Wereldwijd demonstraties na twee jaar bezetting van Irak"

Wereldwijd is er op zaterdag 19 maart gedemonstreerd als gevolg van de tweejarige bezetting van Irak.
9anarchistactionsigns (56k image)
Anarchist Action riep op tot demonstratie in San Francisco

Alleen al in de Verenigde Staten vonden acties plaats in 600 steden.
Klik op meer!

Daar ging het parlement onlangs akkoord met het verstrekken van 76 miljard dollar om de aanwezigheid van de Amerikanen in Irak (en Afghanistan) verder te kunnen bekostigen. Daarmee komen de totale kosten voor de oorlog in Irak op meer dan 200 miljard dollar, naast 1500 gesneuvelde soldaten en meer dan 11.000 ernstige gewonden. Om maar te zwijgen over de mogelijk tienduizenden Irakezen die het slachtoffer van het wapengeweld zijn geworden.

Terwijl Bush de ‘democratie’ in Irak bejubeld, bouwt het Pentagon aan veertien militaire bases waarvan het de bedoeling is dat deze langdurig gebruikt zullen blijven worden. ’s Wereld grootste Amerikaanse ambassade bevindt zich tevens in Irak. Inmiddels wijzen opiniepeilingen uit dat een meerderheid van de Amerikaanse bevolking meent dat de troepen binnen een jaar naar huis zouden moeten komen.

Volgens CBS heeft het Pentagon bevestigt dat er inmiddels 5500 soldaten hebben gedeserteerd. Sommigen zijn gevlucht naar Canada, anderen zijn vertrokken en niet terug gekeerd. Velen van hen zijn reservisten, ‘weekend-soldaten’ die nu uitgezonden worden naar de bezette gebieden.

In New York vond een grote demonstratie tegen de oorlog plaats waar op het laatste moment ook anarchisten toe hebben opgeroepen. Een kort filmpje van deze betoging vind je hier.
m19_005 (25k image)
Het anarchistische blok met zo’n 75 deelnemers en dit spandoek. De leuzen waren: "No war but class war!" en "Fuck nypd, we want peace and anarchy!"

De antimilitaristische War Resisters League hield een actie bij een wervingsbureau van het leger. Zie hier voor beelden van deze actie (en verbaas je over de wervingstechnieken via het scherm). Het bureau was juist vanwege deze actie gesloten.
De antimilitaristen werden later gearresteerd toen ze naast hun kisten voor dood op straat gingen liggen, daarbij luid toe gejuicht door de omringende menigte. Beelden daarvan vind je hier.

In Los Angeles vond eveneens een grote demonstratie plaats en wel met als locatie Hollywood. Anarchisten hadden hier opgeroepen voor het vormen van een revolutionair-anarchistisch blok.
LAmvc-002s.jpgpvq5mu (29k image)
Het anarchistisch blok in Los Angeles

Meer foto’s van het blok vind je hier.

In Pittsburgh traden de radical cheerleaders op en namen anarchisten ook als een blok deel aan de demonstratie.
Pittsburghrc_m19 (23k image)
De Radical Cheerleaders in actie

Klik hier voor foto’s.
PittsburghM19 (20k image)
Anarchisten gingen ook in Pittsburgh de straat op

In San Francisco riep Anarchist Action, een coalitie van groepen uit de Bay-regio op tot gezamenlijke actie tijdens de anti-oorlogsdemonstratie in deze stad.
SanFranciscoAnarchistAction4a (26k image)
Een flink blok van Anarchist Action in de demonstratie van San Francisco

Foto’s van het anarchistisch deel van de betoging vind je hier.

In Portland ontbraken anachisten evenmin in de demonstratie.
PortlandM19 (29k image)
Anarchisten in Portland

Voorts werd ook in Orlando en Boston opgeroepen om als anarchisten mee te doen aan demonstraties en acties.

Buiten de VS werd in Turkije door het Anarchistisch Communistisch Initiatief opgeroepen voor een anarchistisch contingent in de demonstratie onder het motto: “Global Resistance Against the Occupation".

De demonstratie in Londen kenmerkte zich door veel creativiteit getuige de foto’s die je hier, hier en hier kunt zien!


Powered by Greymatter