Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/12/2005: "Onthekkingsactie antwoord op legergeweld in Budrus"

Jongeren uit het Palestijnse dorp Budrus hebben in de vroege ochtend van vrijdag 11 maart zo’n 150 meter hekwerk omver gehaald dat deel uitmaakt van de Apartheidsmuur die Israël in de bezette gebieden aanlegt zogeheten ter verdediging tegen terroristische aanslagen, maar dat in werkelijkheid tot landroof en gettovorming bij de Palestijnse gemeenschappen leidt.
Budrus110305b (16k image)
Een flink gat is inmiddels gemaakt

De onthekkingsactie van de jongeren was een spontane reactie op grof geweld van het Israëlische leger dat zonder aanleiding de avond daarvoor het dorp was binnen gevallen toen er een huwelijk werd gevierd.
Klik op meer!

Gedurende enkele uren terroriseerde het leger het dorp. Daarbij werd voortdurend met scherp geschoten als ook met rubberkogels en traangasgranaten. Drie dorpelingen raakten gewond en één werd er gearresteerd.

Nadat het leger was vertrokken, besloten tientallen jongeren spontaan het hekwerk rond het dorp omver te halen. Daarbij werd gezongen “Nee tegen het hek, ja tegen een vrij Palestina”. Terwijl de dorpsbewoners de onthekkingsactie volgden, trokken ze door het dorp en scandeerden “Budrus, we kunnen het 't!”
Budrus110305a (13k image)
Het hek wordt aan gort geknipt

De verwachting is dat het leger wraak zal nemen voor deze actie van de dorpelingen. De volgende dag (12 maart) kwam het leger inderdaad terug maar liet het voorlopig bij een korte zoektocht. De gearresteerde jongere is inmiddels op vrije voeten.
Budrus1103050c (31k image)
Het schiet al aardig op!

Dat het Israëlische leger juist in Budrus zo schandalig te keer gaat, is gelegen in het feit dat het dorp al meermalen te horen heeft gekregen dat het afgelopen moet zijn met de acties tegen de Apartheidsmuur. De dorpelingen zien de legeractie vooral als vergelding voor hun volhardend verzet.

Sinds eind 2003 geldt het kleine dorp Budrus als schoolvoorbeeld voor wat de derde Intifada wordt genoemd, namelijk volksverzet tegen de bouw van de Apartheidsmuur door hele dorpsgemeenschappen. Het organiserend dorpscomité besloot tot het hanteren van een drietal principes, namelijk:
- het aanwenden van slechts geweldloze middelen in de strijd,
- de betrokkenheid van de hele dorpsgemeenschap bij de acties en
- het zoeken van steun bij internationale groepen en Israëli’s.
De steun van de Israëli’s komt vooral van de kant van de groep Anarchisten tegen de Muur.

In september 2004 hadden de dorpsbewoners reeds 44 acties tegen de Apartheidsmuur gevoerd. Dat aantal zal inmiddels zeker met enige tientallen toegenomen zijn. Budrus heeft tot dusver een hoge prijs voor haar verzet moeten betalen: eind 2004 stond de teller op zes doden en honderden gewonden.Powered by Greymatter