Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/09/2005: "Eventueel huisarrest voor G8 activisten"

Tijdens zijn bezoek aan de conferentie van het Schotse Labour vertelde Tony Blair aan de Sunday Mail dat hij niet uitsluit gebruik te maken van de nieuwe antiterrorisme wetgeving die het mogelijk maakt om mensen onder huisarrest te plaatsen.
iraq (16k image)
Dergelijke maatregelen worden momenteel door het Engelse parlement behandeld.
Klik op meer!

De antiterreur-maatregelen worden nu in een snel tempo aangenomen met het oog op de komende G8 topconferentie en niet zozeer vanwege acute dreiging van terroristische aanslagen. Blair stelde ook er op te vertrouwen dat de Britse geheime diensten eventuele relschoppers van het vaste land zullen identificeren en met hen afdoende zullen afrekenen.

Voorts zei hij het zich moeilijk voor te kunnen stellen dat mensen tegen de G8 zouden protesteren terwijl de besprekingen gaan over armoede in Afrika en klimaatverandering: “Ik weet niet goed waar zij tegen protesteren”. Vreedzame activisten die in Schotland druk willen uitoefenen op de wereldleiders om Derde Wereldlanden een hart onder de riem te steken, zijn echter welkom. Net als andere kopstukken van Labour inmiddels hebben gedaan, omarmt Blair inmiddels de Make Poverty History campagne. Naar verwachting zullen 100.000 tot 200.000 mensen deelnemen aan een demonstratie van deze organisatie op 2 juli in Edinburgh.

Blair weigert echter Edinburgh financieel tegemoet te komen. De stad vreest voor minstens een miljoen pond het schip in te gaan vanwege de G8 topconferentie.

Speciale legereenheden zullen het hotel in Gleneagles beveiligen waar de G8 gaat vergaderen, meldde politiechef John Vine die belast is met de veiligheid rond de G8. Volgens hem gaat het om een gebruikelijke maatregel bij dergelijke topbijeenkomsten. Hij voegde er aan toe dat er geen sprake zal zijn van hardhandig politieoptreden tijdens de protesten tegen de G8. ‘Scherpe politiepraktijken’ zullen niet worden getolereerd. Ook werd bekend dat de ‘veiligheidsmaatregelen’ zo’n 150 miljoen pond zullen bedragen.

Vine ligt onder vuur van leden van het Schotse parlement. Roseanna Cunningham van de Schotse Nationale Partij zei dat de schaal van de veiligheidsoperatie de verkeerde boodschap overbrengt. Tijdens een debat over de G8 in het Schotse parlement stelde ze dat de berichten over bewapende politie en bewaarruimtes voor arrestanten mogelijk zullen werken als een self-fulfilling prophecy.
Het onafhankelijke parlementslid Dennis Canavan kreeg van Vine de verzekering dat demonstranten niet zullen worden gearresteerd voor het verstoren van de openbare orde terwijl ze niets verkeerd doen.

Ondertussen staan in Engeland de eerste acties op stapel. In de aanloop naar de topconferentie van de G8 vinden namelijk verschillende kleinere bijeenkomsten van ministers plaats van de betrokken landen. Op 10 en 11 maart komen zij bijeen in Londen om te praten over werkgelegenheid. daarna is het op 16 en 17 maart de beurt aan de ministers belast met energie en milieu.


Powered by Greymatter