Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/08/2005: "Maskers niet toegestaan op demonstratie Prime"

Witte maskers werden door de politie niet toegestaan tijdens de demonstratie van Prime die vanmiddag op internationale vrouwendag in Den Haag werd gehouden. De autoriteiten stonden er op dat deelnemers aan de demonstratie herkenbaar moesten zijn.
TerminalRage (11k image)
Zo'n 200 mannen en vrouwen namen deel aan de tocht die bij het centraal station startte en via het Malieveld naar het Plein, nabij de Tweede Kamer trok. Daar werd de gemÍleerd samengestelde groep, waaronder de nodige anarchisten toegesproken door ondermeer Anja Meulenbelt. Kritiek was er vooral op de IND die de verhalen van vluchtelingvrouwen m.b.t. sexueel misbruik in twijfel trekt.

De demonstratie van Prime stond vooral in het teken van solidariteit met vluchtelingenvrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Prime eist dan ook geen uitzetting van vrouwen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld in hun eigen land en naar Nederland zijn gevlucht.

Vanavond houdt anarchiste Marli Huijer in Leiden de zestiende Annie Romein-Verschoorlezing, getiteld: Door de genen de vrouw niet meer zien. Over feminisme, stamcellen en embryo's. In de jaren tachtig was zij betrokken bij de papieren editie van De Vrije!

Internationale Vrouwendag is de actiedag van de vrouwenbeweging, jaarlijks op 8 maart. Het werd voor het eerst uitgeroepen door de communiste Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Met de opleving van de feministische beweging in de jaren zestig kwam de belangstelling voor een internationale vrouwendag weer terug en sinds de jaren zeventig wordt er in veel landen aandacht aan besteed. In 1978 werd de dag door de Verenigde Naties als feestdag erkend.

Vanaf 1978 wordt in Nederland door veel vrouwengroepen gezamenlijk 8 maart gevierd. De bedoeling van de dag is opnieuw de gemeenschappelijke strijdpunten van de vrouwenbeweging naar voren te brengen.


Powered by Greymatter