Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/04/2005: "Tijdens vuile oorlog verdwenen anarchisten herdacht in Argentinië"

Verschillende anarchistische groepen in Argentinië herdenken op 9 maart de anarchisten die zijn verdwenen tijdens de vuile oorlog in dat land in de jaren zeventig.
22_organizaci_n_socialista_libertaria (30k image)
De herdenking wordt medegeorganiseerd door de OSL
Het was op 9 maart 1976, enkele dagen voor de militaire staatsgreep dat in de stad Cordoba Marcelo Tello werd ontvoerd alvorens hij verdween. Hij was lid van de anarchistische organisatie Resistencia Libertaria. Op dezelfde dag ook de leraar Soledad Garcia (syndicalist en algemeen secretaris van de vakbond SITRACAAF) en Rafael Flores gekidnapt. Garcia zou later terugkeren in tegenstelling tot tal van anderen.

Voorts werden tijdens de vuile oorlog de volgende anarchisten ontvoerd om vervolgens te verdwijnen (synoniem voor moord): Miguel Ángel Donato (chauffeur van de vakbond SACIFIA), Hugo Suárez (metaalbewerker), Carlos Ludueña (fabrieksarbeider), Pedro Ventura Flores (fabrieksarbeider en oud-vakbondsbestuurder), Adolfo Luján (fabrieksarbeider en vakbondsbestuurder), Antonio Galán (constructiearbeider), Orlando Campana (werkzaam in de glasindustrie), en de advocaten Miguel Hugo Vaca Narvaja, María Amparo Fischer en Miguel Ángel Oliva Vélez, alsmede Mario Quirico Carranza
(medewerker bij de rechtbank).

De Argentijnse anarchisten menen dat het belangrijk is hen te herdenken die streden tegen de meest meedogenloze dictatuur die Argentinië ooit heeft gekend. De herdenking wordt georganiseerd door Coordinadora Libertaria de Córdoba, Organización Socialista Libertarian en Acción Anarquista (Mendoza).


Powered by Greymatter