Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/02/2005: "Anarchisten steunen Mapuche-indianen in Argentinië"

Argentijnse anarchisten steunen de Mapuche-indianen die in Patagonië van hun land worden verdreven.
Esqueljuni04 (12k image)
Demonstratie tegen de komst van een goudmijn in Esquel
De grond, eigendom van de staat, wordt verkocht aan multinationals als Benneton. Dit bedrijf bezit grote landerijen (circa een miljoen hectare) voor het houden van schapen waarvan de wol wordt gebruikt in de textielindustrie. De indianen die in de 19-e eeuw werden op gewelddadige wijze naar deze arme gronden toe werden gedreven, wonen op dit land.

De anarchisten, georganiseerd in de FORA (Federación Obrera Regional Argentina), zijn betrokken bij de acties van de indianengemeenschappen (demonstraties en bezettingen van openbare gebouwen) die de laatste jaren hebben plaatsgevonden.

Dit was het geval bij een grote mars naar de hoofdstad in april 2003 die gehouden werd voor het respecteren van indianenrechten en gericht was tegen de verkoop en het opdelen van land waar de indianen verblijven. Hierop volgde een golf van politierepressie tegen de indianen en reeks van verdrijvingen.

Aanleiding hiertoe vormde de exploitatie van een goudmijn bij Esquel (30.000 inwoners) die in deze regio de nodige spanning teweeg bracht. Het Canadese mijnbouwbedrijf Meridian Gold kocht hier land nadat er goud was ontdekt. De exploitatie zou geschieden op basis van een open mijn waarbij het voornemen was cyanide te gebruiken. Dit nu zou serieuze problemen voor de bevolking veroorzaken. Minimaal twee explosies per dag die stof verspreiden over de stad, gezondheidsrisico’s vanwege vervuiling veroorzaakt door het gebruik van cyanide, vergiftigd water vanaf de bergen dat gebruikt wordt door de armen van de stad en een belangrijke sociale en politieke controle door het bedrijf over de stad.

Het resulteerde in een brede protestbeweging die demonstraties organiseerde waaraan duizenden mensen deelnamen en tot de grootse behoorden die de stad ooit had gekend. Een van deze acties leidde tot een bezetting van het gerechtsgebouw nadat drie oude indianen door twintig agenten uit hun huizen waren gezet. Ze werden met de dood bedreigd als ze niet zouden vertrekken. Hun huizen laaiden in vlammen op, hun tuinen werden met de grond gelijk gemaakt en hun dieren verjaagd.
Esquel (17k image)
Protesten tegen de mijn

Het mijnbedrijf startte een intensieve campagne om de gunst van de stad te winnen. Er werden drie tot vierhonderd banen beloofd voor een periode van acht jaar. Hiermee werd de steun verworven van de Peronistische vakbond van constructiewerkers (UORCA). De spanning nam toe. De gebouwen van het mijnbedrijf moesten door de politie worden bewaakt. De politie zelf werd versterkt.
In maart 2003 volgde er een referendum over de kwestie. Meridian Gold probeerde de stemmen van de armsten te kopen met gratis concerten, het weggeven van t-shirts en petjes met de tekst ‘Ja tegen de mijn’, gratis maaltijden waar je zoveel vlees kon eten als je op kon, en geld (gemiddeld 50 pesos voor een ja-stem). De armsten accepteerden deze gunsten graag om vervolgens … nee te stemmen!

Daarna verhardde de sfeer en volgde er golf van intimidatie vanuit het bedrijf en de genoemde vakbond. Anonieme telefoontjes, vernielingen van de huizen van activisten, inbraken, intimiderend huisbezoek. Daarbij werd op een geven moment een activist in elkaar geslagen terwijl een pistool tegen zijn maag werd gedrukt en hij met de dood werd bedreigd. Een grote demonstratie bij het hoofdkantoor van het bedrijf ontaardde in een straatgevecht nadat een knokploeg van de UOCRA de menigte aanviel. Daarop hielden een veertigtal activisten ’s ochtends vroeg een lawaaiactie bij de hoofdingenieur van het mijnbedrijf.


Powered by Greymatter