Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/28/2005: "Anarchisten tegen de Muur actief in Rafat"

Enige tientallen IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur en internationale activisten steunden op 25 februari 200 bewoners van Rafat en Dir Balut voor een stille demonstratie tegen de bouw van de apartheidsmuur die IsraŽl in de bezette gebieden aanlegt.
Rafat250205 (16k image)
Confrontatie tussen bewoners en soldaten
De twee dorpen raken hierdoor 70% van hun grondgebied kwijt waardoor tal van boeren geen bron van inkomsten meer hebben.
Klik op meer!

De demonstratie startte om 10.00 uur Ďs ochtends in het dorp om naar de bouwplaats te lopen, zoín twee kilometer verderop. De deelnemers liepen op een pad dat door olijfboomgaarden voerde. Reeds op een kilometer van het dorp werden de actievoeders door IsraŽlische soldaten tot stilstand gedwongen met behulp van traangas en Ďschokígranaten. Ondanks dat de demonstratie aanvankelijk voorwaarts ging, moest zij vanwege aanhoudende beschietingen uiteindelijk worden gestaakt.

Rafat2502005a (17k image)
Op de vlucht voor traangas

De demonstranten stonden vervolgens enige tijd op een heuvel van waar zij de bulldozers konden zien. Er werden toespraken gehouden ondermeer door de burgemeester van Dir Balut, Abu Firas, die in het Hebreeuws tot de soldaten sprak. Het sprak over het land dat in 1948 was geroofd en waar nu de stad Rosh HaŠin staat. Hij vroeg de soldaten waarom ze het resterende land willen stelen. Hij vroeg ze hoe er nu van vrede sprake kan zijn en wat de zin van de vredesbesprekingen is als tegelijkertijd het rooien van (olijf)bomen, de scheiding van dorpsbewoners van hun land en het verwonden van demonstranten die zich hier tegen verzetten, gewoon voortgaat.

Na de toespraken gingen de mannen van het dorp bidden op hun land. Na afloop keerden de bewoners terug naar hun dorp op korte afstand gevolgd door de soldaten. Hun commandant stuurde aan op een confrontatie en het gooien van stenen, maar de bewoners lieten zich niet provoceren. Daarop stuurde de commandant zijn wagens in volle vaart en luid toeterend door het dorpÖ

Meer foro's vind je hier.


Powered by Greymatter