Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/26/2005: "Schotse regering krijgt antiterreur bevoegdheden voor G8"

De Schotse regering heeft op 24 februari van de Engelse premier Blair antiterrorisme bevoegdheden gekregen om het verkeer tijdens de G8 te reguleren. Eerder had het Schotse parlement al ingestemd met deze maatregel.
logo2 (16k image)
Dat betekent dat vanwege ‘veiligheidsmaatregelen’ wegen kunnen worden afgesloten. Normaal gesproken behoren antiterreur maatregelen en veiligheidskwesties tot de bevoegdheden van de Engelse regering. De Schotse regering heeft laten weten gebruik te maken van dit machtsmiddel als hiermee een terroristische dreiging kan worden voorkomen of verkleind.

Afgelopen week werd tevens bekend dat een voormalige luchtmachtbasis van de RAF in Edinburgh gebruikt gaat worden als een faciliteit waar arrestanten in hechtenis worden gehouden. Voorts komen er speciale teams die belast zullen zijn met de rechtszaken van buitenlandse verdachten en worden rechtszaken in Edinburgh die op de rol staan naar een latere datum verschoven. De politie heeft inmiddels in het gebied rond Gleneagles speciale bevoegdheden gekregen om mensen aan te houden en te fouilleren. Tot slot zijn alle politieverloven ingetrokken op de dagen rond de top.

Ondertussen is het groeiende ongenoegen van de bevolking in het gebied rond Gleneagles over het te verwachten ongemak doorgedrongen tot de Schotse regering. Boeren uit de omgeving hoeven bijvoorbeeld niet te rekenen op financiële compensatie voor schade aan hun landerijen veroorzaakt door de protesten die plaats zullen gaan vinden.

Woordvoerders van de organisatie ‘G8 Alternatives’ waarschuwen dat zware politie-inzet tijdens de G8 ongetwijfeld geweld oproept. Intimiderend, discriminerend en prikkelend politieoptreden zal slechts leiden tot botsingen tijdens demonstraties gedurende de top. Er bestaat grote zorg over berichten dat waterkanonnen worden ingevlogen en de oproerpolitie met rubberen kogels wordt uitgerust. Coördinator Gill Hubbard: “Beslissingen om het recht op demonstratie te beperken zal de vreedzame meerderheid afschrikken en het potentieel voor confrontatie vergroten”.


Powered by Greymatter