Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/26/2005: "Een anarchist als burgemeester in Lake Worth?"

De anarchistisch ingestelde activist Panagioti E. Tsolkas is een van de kandidaten voor het burgermeesterschap in Lake Worth, een kuststad met 35.000 inwoners in Florida (VS). De verkiezingen worden op 8 maart gehouden.
whtfinal (207k image)
De issues waar de burgemeester in spé zich mee bezighoudt
Afgelopen week is hij met zijn campagne gestart, maar veel kans wordt hem niet toegedicht.
Klik op meer!
Update 12 maart '05

Lokaal staat hij vooral bekend om zijn confrontaties met makelaars, projectontwikkelaars en politici. In 2002 was hij betrokken bij het verzet tegen kustontwikkelingsplannen die uiteindelijk door de bevolking werden weggestemd. Vorig jaar beklom hij een gebouw om zijn ongenoegen te uiten over de bouw van een luxueus appartementenkolos in de stad. Hij moest er met een brandweerladder van af gehaald worden en werd veroordeeld tot acht uur dienstverlening.

In zijn campagne richt hij zich op zelfvoorziening, duurzaamheid en de noodzaak van samenhang in de lokale gemeenschappen. ”Ik heb niet het voornemen een politicus te worden, ik kan te slecht liegen, ik ga niet de agenda van een ander uitvoeren en verkeer moeilijk met makelaars en projectontwikkelaars in dezelfde ruimte”, zo schrijft Panagioti, “maar als ik ideeën kan verspreiden die helpen om besluitvorming uit handen van de lokale elite te nemen en mensen kan inspireren om controle over hun eigen omgeving te nemen … dan kunnen we zaken voor elkaar krijgen en zijn politici overbodig. In zijn elf puntenplan stelt hij ondermeer voor om het gehele politiecorps te schrappen en stappen te nemen om afstand te nemen van het gecentraliseerd gezag en de kapitalistische economie. Anarchie ziet hij als de aanwezigheid van organische, wederkerige relaties tussen mensen en alle dingen.

“De façade van orde en controle die deze instituties schuil voorstaan heeft ons verantwoordelijkheidsgevoel voor onze gemeenschappen en ons instinct om voor elkaar te zorgen, verminkt. We moeten breken met de vermoeiende oude mentaliteit van belasting en liefdadigheid om ruimte te maken voor creatieve oplossingen van de crisissituaties die we zijn gaan tolereren; van het privatiseren van de openbare ruimte, het verkeer en infrastructurele druk tot verkeerde voeding, geweld van straatbendes en huiselijk geweld..”

Panagioti zal aanwezig zijn bij de fora waar lokale kandidaten zich presenteren. Zelf gaat hij in het weekend van 5 maart een openbaar gebeuren organiseren in de vorm van een fietstocht door de stad. Dan zullen de meest brandende kwesties van de stad aan de orde worden gesteld, vrijwillersprojecten worden bezocht die zich met buurtwerk bezighouden, locale activisten worden opgezocht. Tot slot volgt een gezamenlijke maaltijd en een film voor het hele gezin!

Panagioti is 24 jaar en stamt uit een Griekse immigrantenfamilie. Zijn opa van moeders kant vocht in de Tweede Wereldoorlog met communistische guerrilla’s tegen de nazi’s. Zelf is hij twee keer van de middelbare school gestuurd waarna pa hem het huis uitstuurde omdat hij niet wilde werken noch naar school wilde gaan. Nadien had hij tal van baantjes om in zijn levensonderhoud te voorzien, waaronder die van parttime naaktmodel. Vijf jaar geleden belandde hij in Lake Worth omdat de vrouw waar hij verliefd op was daar woonachtig was.
Het gerucht gaat dat hij leeft van hem toevertrouwd geld, maar dat is niet waar. Het is een gevolg van zijn bekendheid bij lokale zakenmannen, politici en de FBI. Zijn inkomen is gering. Hij eet veel uit containerbakken en deelt financiële verantwoordelijkheden met een stel vrienden. Iedereen die geïnteresseerd is in de financiële details kan hem uit eten nemen en krijgt alles te horen.

Panagioti is als vrijwilliger actief in tal van locale projecten. Van het anarchistisch mediacollectief, een biologisch tuindersclub, Earth First!, tot de groep Kunst voor Iedereen. Hij woont in een pand genaamd Villa de Vulva met enige feministes die zichzelf de Radicale Cheerleaders noemen en als zodanig ook optreden bij acties.

Op financiële ondersteuning van pa hoeft hij echter niet te rekenen. Die vreest dan bankroet te gaan en in een boom te moeten gaan leven. Lees het hilarische interview met hem!
Voor meer info over Panagiotti en zijn campagne zie hier.

Update 12 maart 2005
Helaas is het niets geworden met onze vriend; hij haalde slechts 1% van de stemmen...


Powered by Greymatter