Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/25/2005: "Antifa’s en anarcho’s voorkomen Horst Wesselherdenking in Berlijn"

Op 23 februari hebben zo’n 200 antifascisten en anarchisten voor het Berlijnse kerkhof waar Horst Wessel ligt begraven, in de sneeuw gedemonstreerd om te voorkomen dat nazi’s de 75-ste sterfdag van deze SA-sturmbahnführer zouden herdenken.
Berlijn230205HWab (15k image)
Hoewel verschillende nazigroepen reeds sinds december 2004 in geheel Duitsland voor deze herdenking hadden gemobiliseerd, lieten zij zich niet zien rond het kerkhof.
Klik op meer!

Horst Wessel was een centraal figuur in Berlijnse nazikringen voor de machtsovername van Hitler in januari 1933. In de daaraan voorafgaande periode verkeerden nazi’s op gespannen voet met communisten, anarchisten en socialisten. Op straat werd menige slag geleverd. Op 14 januari 1930 werd hij door de communist Albecht Höhler in zijn woning neergeschoten, waaraan de mededeling van “Je weet wel waarom” vooraf was gegaan.
Berlijn230205HW (16k image)
Op 23 februari van dat jaar overleed de 22-jarige Wessel door bloedvergiftiging in het ziekenhuis en werd vervolgens een martelaar voor de nazi’s met het bekende Horst Wessellied dat ook op de bruiloft van Juliana en Bernhard werd gespeeld, als gevolg. Sinds de jaren negentig trachtten de nazi’s steeds Horst Wessel te herdenken hetgeen iedere keer kon worden voorkomen.


Powered by Greymatter