Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/24/2005: "Politie censureert spandoeken bij anti-Bush demonstratie in Mainz"

Tijdens de anti-Bush demonstratie in Mainz (Duitsland) op 23 februari heeft de massaal aanwezige politie (10.000) spandoeken gecensureerd.
Mainz230205a (20k image)
Het betrof doeken waarop Bush als terrorist en oorlogshitser werd neergezet of afgebeeld. Als gevolg van hiervan vertoonden tal van spandoeken gaten of waren overgeschilderd. De politie van Mainz had van te voren aangekondigd in te zullen grijpen indien er sprake zou zijn van laster of belediging.

Het omstreden politieoptreden op de door sneeuw geteisterde demonstratie bleef niet tot dit ingrijpen beperkt. Zo’n 12.000 – 15.000 mensen waren aanwezig op deze protestactie die onder het motto ‘Not welcome, mr. Bush!’ door vredesgroepen en kritische globaliseringsgroepen was georganiseerd. Dat was boven verwachting. Groepen demonstranten werden echter onderweg gecontroleerd, gevisiteerd, gefilmd en gefotografeerd. Bussen werden aangehouden en de inzittenden naar hun legitimatie gevraagd. Truien moesten omhoog getrokken worden en broeken omlaag gehaald. Fotografen werden in hun werk gehinderd.

‘s Ochtends was de politie reeds een woongemeenschap binnen gevallen waar een poster met de tekst “Terror gegen Terror?” voor het raam hing. Gedurende twee uur werden de aanwezigen vastgehouden en gefilmd. Ze dienden zich te legitimeren terwijl het pand werd doorzocht en de poster werd verwijderd. Al die tijd mochten de bewoners zich niet bewegen, noch telefoneren of roken. De rest van de dag stond het pand onder toezicht van de politie. Aan de rechtmatigheid van deze politieactie werd zelfs door enkele dienstdoende agenten zwaar getwijfeld.

Ondanks deze schendingen van grondrechten verliep de demonstratie zelf in een opperbeste en vredige stemming. Van een antifascistisch blok waartoe was opgeroepen, kwam niets terecht. De luidsprekerwagen van de anarcho-syndicalistische FAU was wel present. Verheugend was de aanwezigheid van veel jongeren.


Powered by Greymatter