Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/23/2005: "Russische anarchisten protesteren tegen dienstplicht"

In Moskou hebben 50 anarchisten van Autonome Actie, studenten, dienstweigeraars en hun familie op 13 februari een protestdemonstratie
gehouden tegen het voornemen van de regering om de vrijstelling voor het vervullen van de militaire dienstplicht in te perken.
MoskouAA1302051 (49k image)
Demonstratie tegen dienstplicht
Het motto van de demonstratie was “Militaire dienstplicht, school van alle misdaad’! Een andere leus was: “Wie houdt er zoveel van het moederland dat hij graag ’s morgens een toilet graaft in het zomerhuisje van de generaal”.

Voortaan moeten jongens die na hun middelbare school werkzaam zijn in wetenschappelijke instituten, jongens met bepaalde ziektes, echtgenoten van zwangere vrouwen, jonge vaders met kinderen tot drie jaar die meerdere kinderen hebben en jongens die voor hun zieke ouders zorgen voortaan toch de militaire dienstplicht vervullen. De maatregel gaat het komend voorjaar in. Vanaf 2008 worden ook studenten opgeroepen voor het leger opgeroepen.
Ook zonden de actievoerder een cynisch-humoristische protestbrief naar minister van defensie Sergey Ivanov. Beelden van de actie vind je hier.
Moskou1302052 (53k image)
Het leger is in Rusland geen populair instituut. Onderzoek wees uit dat twee derde van de bevolking niet graag hun familieleden dienst ziet nemen in het leger. In de laatste vijf jaar zijn maar liefst 10.000 soldaten gesneuveld door ‘niet-gevechtshandelingen’. Het gaat hier om ongelukken en zelfmoorden.


Powered by Greymatter