Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/21/2005: "Anarchisten tegen de Muur in actie in Bil'in"

Anarchisten tegen de Muur in Israël hebben op 20 en 21 februari samen met internationale activisten wederom Palestijnse bewoners ondersteund in hun strijd tegen de muur van apartheid.
P2200009.sized (21k image)
De demonstratie verlaat het dorp
Dit keer vond er een demonstratie plaats in Bil’in, waarbij opmerkelijk genoeg met stenen werd gegooid, tot dusver niet bepaald gebruikelijk bij dergelijke acties, al waren het de jonge jongens die zich hier mee bezig hielden.
Klik op meer!

Twee anarchisten werden op de eerste actiedag gearresteerd. Einat Podjarny werd op 21 februari weer vrijgelaten na een nacht in de cel in Jeruzalem te hebben doorgebracht. Ze werd verdedigd door advocaat Gabi Lasky die in de rechtszaal stelde dat een civiel gerecht de zaak niet kon behandelen aangezien het ging om een militair bevel dat niet was opgevolgd. Lasky betoogde verder dat in dit geval zulke arrestaties onterecht zijn die niet tot vervolgingen zouden mogen leiden.
De acties in Bil’in zullen op 22 februari worden voortgezet.

Hieronder staat het verslag dat Kobe Snitz van Anarchisten tegen de Muur schreef naar aanleiding van de gebeurtenissen in Bil’in.

Twee maanden geleden tijdens een demonstratie in Bil’in vergeleek Yasin Basman de uitbreidingen van de nederzettingen en de bouwwerkzaamheden aan de muur rond zijn dorp met een kankergezwel. Vandaag kijkt hij toe terwijl de bulldozers de olijfbomen rooien die hij met zorg had aangeplant. “Eerst gebruikten ze Turkse wetten om ons land af te nemen, toen Britse wetten, vervolgens die uit Jordanië, en uiteindelijk die van Israël. En als die niet toereikend zijn dan lappen ze deze gewoon aan hun laars. We hebben een gerechtelijke uitspraak dat bijna al ons onteigend land terug gegeven moet worden, maar het leger heeft daar geen boodschap aan.”
P2200058.sized (12k image)

Confrontatie met de Israëlische soldaten
De demonstratie in Bil’in volgt vandaag het gewoonlijke patroon waar sinds het voorjaar van vorig jaar sprake van is. De grenspolitie wacht de demonstratie aan het einde van het dorp op en verwelkomd het met grote hoeveelheden traangas zodra ze de demonstranten in het vizier krijgt. Net als de bevolking van Biddu, antwoorden de bewoners van Bil’in met stenen en dat ging zo de hele dag door. Gas, stenen, rubber kogels, gas en meer stenen.

Het gebruik van traangas stamt eveneens uit het afgelopen jaar. De grenspolitie schiet de traangasgranaten horizontaal in de richting van de demonstranten. Twee mensen werden door de zware patronen aan hun hoofd geraakt en verschillende anderen kregen ze op andere delen van hun lichaam. In totaal raakten twintig mensen gewond waaronder een kind dat teveel traangas binnen kreeg toen een granaat in de voortuin van een huis belandde.
P2210124a.sized (17k image)
Bijkomen van een traangasaanval

Op bepaalde momenten verzamelden de demonstranten zich opnieuw, stopten met stenen gooien en trachtten terug te lopen naar de werkplek van de bulldozers. Op een zeker moment slaagde Muhamad Hatib, de voorman van het plaatselijke Comité tegen de Muur van Apartheid, er zelfs in een van de officieren te benaderen om met hem te spreken. Zonder resultaat evenwel.
Het leger wilde niet dat er iemand in de buurt van de plek kwam waar aan de muur werd gewerkt. En zoals ze hadden aangekondigd, werd de menigte gewelddadig aangevallen toen deze weigerde zich terug te trekken. Op een gegeven moment gedurende de zes uur durende confrontatie zei Hatib op veilige afstand van de soldaten en het traangas uit zijn ogen wrijvend: “Dit is wat ze willen”.
P2210115a.sized (24k image)
Deze vrouw vertelt de soldaat waar hij zijn geweer moet stoppen


Powered by Greymatter