Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/20/2005: "Anarchisten tegen de Muur in actie in Kufr Kadum"

De IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur hebben op 19 februari actie gevoerd met de bewoners van het Palestijnse dorp Kufr Kadum en internationale activisten. Doel van de actie was te ageren tegen de afsluiting van de enige toegangsweg naar het dorp waar 4200 mensen wonen.
Qadum190205b (24k image)
Activisten en IsraŽlisch leger staan tegenover elkaar
Die toegangsweg wordt afgesloten door kolonisten van de nederzetting Kdunim die precies aan weerszijden van deze weg is gebouwd. Hun optreden wordt gesteund door het IsraŽlisch leger. Alleen dure taxiís komen er doorheen maar dit is uiteraard voor de Palestijnen niet te betalen. Overigens verkeert de weg in zeer slechte staat, zoals voor veel wegen geldt waarover de Palestijnen zich dienen te begeven.
Klik op meer!

Zoín 25 meest jonge anarchisten waren aanwezig om de deel uit te maken van de stoet die vanuit het gemeentehuis naar de joodse nederzetting trekt. Als gewoonlijk zijn aan Palestijnse zijde jong en oud, mannen en vrouwen vertegenwoordigd, alsmede de nog vrij jonge burgemeester Shtawe die de anarchisten en internationalen hartelijk had verwelkomd.
Twintig IsraŽlische soldaten staan in een rij opgesteld om de weg naar de nederzetting te blokkeren. Dit is het moment om te beslissen: voorwaarts gaan kan waarschijnlijk een traangasaanval betekenen of erger. De schoolkinderen lopen voort richting de soldaten en scanderen ďOpen onze enige weg!Ē.
De burgemeester en raadsleden slagen er echter in hen een halt toe te roepen om te gaan zitten. Terwijl de soldaten passief toezien, pakt de burgemeester de megafoon: ďWe komen hier niet voor geweld, we komen hier om een duidelijke boodschap te brengen. Het sluiten van onze weg is illegaal, immoreel en niet te tolereren. We starten onze campagne vandaag en het zal niet stoppen totdat de weg open is.Ē
Daarna voert de niet te stuiten Gamila Bisso het woord. Tien jaar gelden kwam ze uit SyriŽ en haar vloeiend Arabisch komt erg van pas in de contacten met de Palestijnen. Eerst spreekt ze in het Arabisch om plotseling in het Hebreeuws over te schakelen: ďBeste soldaten en beste kolonisten luisterend vanuit jullie ramen. Ik spreek tot jullie namens de aanwezige IsraŽliŽrs in deze demonstratie. We staan hier schouder aan schouder met onze Palestijnse broeders en zusters. We zijn niet gekomen om jullie aan te vallen. We eisen van jullie dat jullie de weg openen, dat jullie de kinderen toestaan naar hun school te gaan en zieke mensen doorlaten naar het ziekenhuis. Wij IsraŽliŽrs claimen in een democratische rechtsstaat te leven. Gescheiden wegen, aparte wegen voor Joden en voor Arabieren, een goed onderhouden wegen voor Joden en slecht onderhouden wegen voor Arabieren, dat is geen democratie. Dat is Apartheid.Ē


Powered by Greymatter