Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/14/2005: "Politie belegert pand CNT in Parijs"

Honderd tot tweehonderd politieagenten waarvan het merendeel in ME-outfit hebben zaterdag 12 februari getracht het gebouw van de anarcho-syndicalistische CNT in Parijs binnen te vallen tijdens een antifascistisch benefietconcert.
CNTFrankrijk (28k image)
Activisten van de CNT
Reden hiervoor was dat een vrouw toevallig in de buurt aanwezige politieagenten had ‘aangevallen’ of ‘beledigd’.
Klik op meer!

De vrouw werd meteen met CS-gas of pepperspray bestookt. Dat gold ook voor toegesnelde concertgangers die zich hierna snel terugtrokken in het pand. Op dat moment waren er meer dan 400 mensen aanwezig die in een puike sfeer genoten van optredens van de lokale punkband Brixton Cats en Brigada Flores Magon (lokale anarchistische skinheadband) en uitzagen naar Opcio K-95 (communistische skinheads uit Barcelona) die nog de bünhne opmoesten.

Aangezien het pand zich aan het einde van een steeg bevindt en er slechts één uitgang is, ontstond een penibele situatie. Oudere en ervaren leden van de CNT en andere aanwezige antifascisten trachten de agenten vervolgens te kalmeren maar de naderbij gekomen politie die inmiddels was versterkt met oproerpolitie sloeg toch op de mensen in waarna flessen naar de agenten werden gegooid. Daarop werd opnieuw grote hoeveelheden pepperspray of gas ingezet die het pand binnendrongen zodat alle bezoekers er last van kregen.

Terwijl de deuren nu gesloten waren, werd de aanwezige politie te verstaan gegeven dat men de commandant wenste te spreken. Deze was echter niet aanwezig en de agenten hadden dus op eigen houtje gehandeld. Zij eisten dat alle aanwezigen één voor één met hun handen op hun hoofd het pand zouden verlaten, zodat de boosdoeners konden worden gearresteerd. Dit werd uiteraard afgewezen, waarop met ontruiming werd gedreigd. Terwijl het pand ondertussen met banken werd gebarricadeerd, werd hierop gereageerd met de mededeling dat dan een slachtpartij zou volgen. Door het gezamenlijke ongeorganiseerde optreden bleven onze Parijse kameraden het hoofd koel houden en ontstond er geen paniek. Ondanks toenemende nervositeit bij de politie bleef zij dreigen met ontruiming. Hen werd meegedeeld dat alle aanwezigen gereed stonden om het pand te verdedigen en dat de politie slechts erger kon voorkomen door zich terug te trekken.

De impasse die een uur duurde werd doorbroken door de komst van de commandant die zich meermalen verontschuldigde voor de fouten van zijn plaatsvervanger die en public de volle laag kreeg en hem voorhield dat er ternauwernood een straatoproer was voorkomen. Vervolgens gaf hij het bevel tot terugtrekking!

Naast twee politieagenten waren er vijf bezoekers gewond geraakt in de schermutselingen. De laatste gewonden werden nu verzorgd alsmede de traangasslachtoffers. Er waren ook mensen die bewusteloos waren geraakt. De rust keerde weder en Opcio K-95 kon alsnog optreden. Met tranen in hun ogen vanwege … het ingezette traangas!

Het Parijse pand van de CNT bestaat reeds 50 jaar en had nog nooit eerder met politie-invallen te maken gehad. Het werd aangekocht door gevluchte Spaanse anarcho-syndicalisten die in de burgeroorlog (1936-1939) hadden gestreden. Vandaag de dag telt de CNT in Frankrijk zo’n 10.000 leden.


Powered by Greymatter