Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/13/2005: "Nederlandse bus naar anti-kernwapenactie in BelgiŽ"

Op 16 april a.s. organiseert het Belgische Forum voor Vredesactie opnieuw een grote anti-kernwapenactie.
bsxl_nl (9k image)
De campagne is dit jaar Bomspotting XL gedoopt en borduurt voort op de succesvolle acties van afgelopen jaren, waarbij duizenden mensen op geweldloze wijze burgerlijk ongehoorzaam werden en als burgerinspecteur militaire bases betraden en inspecteerden naar voorbereidingen van het gebruik van kernwapens.
Klik op meer!

Net als op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel liggen in BelgiŽ Amerikaanse kernwapens opgeslagen op de luchtmachtbasis Kleine Brogel.
De inspectie is dit jaar Bomspotting XL genoemd, omdat op maar liefst 3 verschillende plekken geÔnspecteerd gaat worden: de luchtmachtbasis Kleine Brogel, het NAVO-hoofdkwartier in Brussel en het NAVO-centrum SHAPE in Bergen.

Juist afgelopen week drong het nieuws door dat in Europa veel meer Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen dan de afgelopen jaren werd aangenomen. Volgens het rapport van het NRDC (National resources defense council, een onafhankelijke milieuorganisatie) zijn het er 480.

2005 is een cruciaal jaar; in mei vindt in New York de Toetsingconferentie plaats van het Non Proliferatieverdrag, wat verdere verspreiding van nucleaire wapens moet voorkomen. Een volledige terugtrekking van de Amerikaanse kernwapens uit europa en de denuclearisering van de
NAVO-strategie zijn belangrijke stappen om het proces van nucleaire ontwapening weer op gang te brengen.

Geweldloze acties als de burgerinspectie zijn een hefboom om de kernwapens op de politieke agenda te houden.

Vanuit Nederland wil Akties Tegen Kernwapens (ATK) ook dit jaar bijdragen aan de Belgische campagne en bij voldoende belangstelling een (of meer) bussen naar de inspectie organiseren.

Houdt de datum 16 april vrij in je agenda en geef je op bij ATK om mee te gaan (070-3890235 of 0515-573103).

Kosten w.s. 10,- euro. Informatie over vertrektijden, opstapplaatsen en over de actie zelf en evetuele juridische consequenties volgt.


Powered by Greymatter