Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/13/2005: "Nazi-demonstratie in Dresden"

Naar verwachting zullen op 13 februari zo’n 6000 nazi’s in Dresden demonstreren waar jaarlijks op deze dag de bombardementen worden herdacht die de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog op de stad uitvoerden.
plakat (13k image)
Vorig jaar verschenen er tot ontzetting van de plaatselijke bevolking 3000 nazi’s op deze herdenkingsdag.
Klik op meer!

Dit jaar zullen in de binnenstad zo’n 90.000 voornamelijk bewoners van de stad deelnemen aan de herdenking die van oudsher in het teken van rouw staat. Ook antifascisten zullen gaan demonstreren om de slachtofferrol die de nazi’s zich aanmeten en hun geschiedsvervalsing aan de kaak te stellen. De politie verwacht minstens zo’n 1000 deelnemers aan deze demonstratie. De herdenking heeft nog nimmer zoveel opschudding veroorzaakt als dit jaar.
Het is dit jaar dan ook 60 jaar geleden dat de stad werd gebombardeerd. Bij de drie bombardementen op Dresden op 13 en 14 mei 1945 werden behalve de infrastructuur van de stad ook militaire doelen, wapenindustrie en Duitse troepen belaagd. Naar schatting kwamen daarbij tussen de 25.000 en 30.000 mensen om het leven, waaronder ook veel burgerslachtoffers. De bombardementen waren ook bij hooggeplaatste geallieerde militairen omstreden.
Zo’n 500 tot 700 ‘autonomen’ demonstreerden reeds op zaterdag 12 februari in Dresden. Wellicht dat hun bikkelharde opstelling een reden vormt voor de tegenvallende opkomst. Hun leus ‘Geen tranen voor Dresden’ toont weinig medeleven. Een woordvoerster verklaarde dat Dresden geen weerloze stad was en dat van onschuldige slachtoffers evenmin sprake kon zijn gezien de betrokkenheid van velen bij het nazisme. Voor dat deel van de bevolking van Dresden waar de herdenking in het teken van rouw staat, kwam dit nogal shockerend over.

1 Reactie


demonstarnten, petje ad het is dat ik niet kan omdat ik zonder vervoer zit maar anders was ik er ook. 'TRANEN VOOR DRESDEN'.

zei: mark op 13/02/2005 om: 21:59u


Powered by Greymatter