Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/02/2005: "Anarchisten tegen Apartheidsmuur actief in Hebron"

Het moedige verzet tegen de Apartheidsmuur die IsraŽl in de bezette gebieden bouwt, gaat onverdroten door. Gisteren (1 februari) vond er een actie plaats in het dorp Khallet Al-Dar in de Hebronregio. Honderden Palestijnse bewoners voorkwamen samen met de IsraŽlische Anarchisten tegen de Muur en internationale activisten dat bulldozers voort konden gaan een illegale weg aan te leggen.
Hebron010205 (18k image)
Actievoeders brachtten bulldozers tot stilstand
Bovendien werd getracht 300 nieuwe olijfbomen aan te planten.

De constructie van de Apartheidmuur betekent immers de vernietiging van talloze 'olijfgaarden', waarmee Palestijnse boeren hun bron van inkomsten verliezen.
Twee Palestijnen raakten gewond tijdens de geweldloze demonstratie. Eťn van hen belandde in het ziekenhuis nadat IsraŽlische soldaten hem met geweld naar de grond hadden gewerkt. Een Canadese activist werd door dezelfde soldaten met de kolf van een geweer op het hoofd en in het gezicht geslagen. Tevens gebruikten deze soldaten traangas en 'geluidsbommen' als gevolg waarvan meerdere Palestijnen zich onder medische behandeling moesten stellen.
Hebron010205a (17k image)
Het IsraŽlische leger arresteerde twee internationale activisten en vijf leden van Anarchisten tegen de Muur. Ze werden voor verhoor overgebracht naar het hoofdbureau van Hebron. 's Avonds om 20.00 uur volgde vrijlating van de Internationalen op voorwaarde dat ze gedurende twee weken niet terug zouden keren naar het gebied. Een minderjarige uit IsraŽl werd hedenmiddag nog steeds vastgehouden en wordt beschuldigd van het aanvallen van een politieagent. De overige vier anarchisten mochten hun cel verlaten maar verkozen in gevangenschap te blijven tot de minderjarige ook wordt vrijgelaten.
Hebron0102005b (16k image)
De aanval van het IsraŽlische leger op het vreedzame verzet maakt duidelijk dat de autoriteiten van het land hun campagne tegen het geweldloze verzet van Palestijnen en van internationale/IsraŽlische activisten gewoon voortzetten. Dit ondanks de zogenaamde opening tot hernieuwde vredesbesprekingen tussen IsraŽl en de Palestijnen.
Alleen al in de regio van Hebron ligt 120 kilometer aan wegen die IsraŽlische nederzettingen met elkaar verbinden. Al deze nederzettingen zijn illegaal naar de maatstaf van internationaal recht. Indien de nieuwe weg die het actiedoel vormde tot stand komt, worden twee van deze nederzettingen (Kiryat Arba and Hagai) met elkaar verbonden. Als resultaat van deze wegenbouw veranderen de Palestijnse gebieden in geÔsoleerde ghetto's.


Powered by Greymatter