Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/29/2005: "Anarchisten tegen de Muur in actie in Iskaka"

De IsraŽlische ĎAnarchisten tegen de Muur van Apartheidí hebben gisteren (28 januari) opnieuw met Palestijnen en internationale activisten actie gevoerd tegen bouwactiviteiten in de door IsraŽl bezette gebieden.
ATDM280105 (20k image)
Schermutselingen tussen demonstranten en IsraŽlische leger
Plaats van handeling was dit maal Iskaka waar de muur maar liefst 22 kilometer in Palestijns gebied doordringt. Naast 300 Palestijnse bewoners waren een tiental Ūnternationalen en bijna twintig anarchisten betrokken bij het blokkeren van bulldozers waarmee de werkzaamheden aan de muur werden lam gelegd.
Klik hieronder om meer voor de rest van dit verhaal!

Ondanks de aanwezigheid van twintig politieagenten en veertig soldaten wisten de demonstranten de bulldozers tot een tiental meters te naderen waardoor de werkzaamheden stil kwamen te liggen. Daar werden een aantal speeches gehouden en Ö er werd gebeden!
Op de demonstranten werd van dichtbij met rubberen kogels geschoten. Ook Ďechteí munitie werd afgevuurd maar waarschijnlijk over de hoofden van de actievoerders heen: er vielen gewonden noch doden. Voorts was er sprake van duw- en trekwerk, werd er door de soldaten en agenten geslagen, en kregen de demonstranten te verstaan dat er gericht geschoten zou worden indien er stenen gegooid werden. Hiervan was echter geen sprake, de actievoerders wisten hun directe actie zoals gebruikelijk in het verzet tegen de muur geweldloos te houden.
Het verzet van de dorpsbevolking van Iskaka is volhardend. Meermalen hebben ze nu laten zien zeer georganiseerd en moedig op te kunnen treden tegen de bouwwerkzaamheden. Herhaaldelijk slagen zij er in de bulldozers te laten stoppen. De rol van vrouwen in de organisatie is sterk. Over deze actie heerste na afloop tevredenheid. De bouwactiviteiten werden stopgezet en er vielen geen slachtoffers te betreuren. Evenmin was er sprake van arrestaties.
Sinds 2003 ondersteunen de Anarchisten Tegen de Apartheidmuur uit IsraŽl de directe acties die Palestijnse bewoners voeren tegen de bouwactiviteiten van de muur. Hun aanwezigheid voorkomt vaak excessief geweld dat normaliter tegen Palestijnen wordt gebruikt.


Powered by Greymatter