Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/14/2005: "Bericht van Evert Jan van Hoek"

Vandaag kwam dan eindelijk het volgende emailbericht van Evert Jan van Hoek binnen, waar we al enige dagen met smart op zaten te wachten. Zoals bekend verblijft hij nog steeds in het door de zeebeving getroffen Hikkaduwa op Sri Lanka waar hij met een klein groepje directe hulp verleend aan de getroffen bevolking ondermeer in de vorm van medicijnen en water. Dit met geld dat vanuit het Haags anarchistisch netwerk wordt ingezameld. De teller staat inmiddels op zo'n 7000 euro.
KaartSriLanka (20k image)
Belangrijkste nieuws van Evert Jan is dat de internationale hulpverlening eindelijk op gang is gekomen met de komst van het Rode Kruis en het Oostenrijks leger. Ook komt het dagelijkse leven langzaam weer op gang. Probleem blijft evenwel het uitblijven van vaccinaties, die wel gedoneerd zijn maar vooralsnog niet verkrijgbaar zijn. Dit terwijl het uitbreken van cholera in de regio op de loer ligt.

Klik hieronder op meer voor zijn mail!

Hier even een berichtje uit Hikkaduwa, Sri Lanka. De wederopbouw is in volle gang en de mensen hier werken van "dusk till dawn" om de boel weer op gang te krjgen. Tevens komt de internationale hulpverlening "langzaam" op gang. Er worden langs de hele westkust posten opgezet door o.a. het Rode Kruis en het Oostenrijkse leger. Verder denderen er de hele dag vrachtwagens vol hulpgoederen van ondermeer Unicef over de veel te kleine Singhaleze wegen. De vraag is echter nog steeds waar de spullen blijven want er is nog steeds een zwaar tekort aan bijvoorbeeld babyflesjes, babyvoeding, antibiotica, verbandmiddelen, maandverband, pijnstillers en cholera- en typhusvaccinaties.

Ik heb gisteren veel spullen gekocht van het geld dat jullie met z'n allen hebben ingezameld. Tweehonderd babyflesjes, water, melkpoeder, antibiotica, mondmaskers etc. En er is meer onderweg uit Colombo. Vaccinaties zijn helaas niet te krijgen. Dat is jammer want de kans dat er hier iets uitbreekt is nog steeds erg groot. Ook het idee dat er in Colombo voor miljoenen euro's aan vaccinaties liggen opgeslagen stemt mij niet vrolijk. But what to do?

De Westkust van Unawantuna tot Colombo begint dus weer aardig leefbaar te worden en sinds een dag of twee beginnen hier en daar restaurantjes en guesthouses weer hun deuren te openen. Ook dit is mede mogelijk gemaakt door jullie financiŽle hulp. De jungle is helaas nog een ander verhaal, mensen houden zich nog steeds schuil in tempels omdat ze erg bang zijn voor de zee. Nou moet ik zeggen dat het weer hier ernstig van slag is. Veel te veel regen, onweer etc. Het is voor ons niet langer mogelijk om met hulpgoederen de jungle in te gaan. Mensen beginnen te plunderen en zijn niet meer in de hand te houden. Hulpgoederen geef ik nu af aan het Rode Kruis en het leger. Petje af voor de Oostenrijkers trouwens, ze doen veel goeds hier.

Over het Noorden van Sri Lanka en de oostkust kan ik persoonlijk niets zinnig zeggen omdat ik er niet ben geweest. De verhalen zijn niet best. Met name het noorden (Tamil-gebied) blijft verstoken van enige vorm van hulpverlening. Dat is een politiek gebeuren, ik denk een soort wraakactie van de regering hier.

Het mooiste zou zijn als hulpgoederen direct naar Jafna gestuurd kunnen worden, maar ik vrees echter dat dat onmogelijk is.

Tot zover het "nieuws" uit Hikkaduwa. Met mij gaat het prima, ik heb veel steun van jullie via telefoon en email. Sorry dat ik niet iedereen terugmail maar zodra ik terug ben krijgen jullie allemaal een kusje.

Veel succes met de benefieten, zet hem op.

Liefs, love and kisses,

ej


Powered by Greymatter