Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/02/2005: "Bericht uit 't getroffen Sri Lanka"

Hieronder staat een email van Evert Jan, onze kameraad die op Sri Lanka in Hikkaduwa op vakantie was en na de ramp besloot te blijven om ter plekke te helpen. Het dateert van zondag 1 januari, de dag waarop het 8-uur journaal van de NOS nota bene vanuit dit dorp berichtte. Vooral de passage over de officiŽle hulpverlening geeft aan waarom een zelfstandige hulpactie zinvol kan zijn.
Zijn steunactie in Den Haag heeft inmiddels bijna 2000 euro opgeleverd, terwijl binnenkort in deze stad de inzameling van hulpgoederen in de Grote Pyr van start gaat. De komende dagen zal eerst een publiciteitsoffensiefje gevoerd worden om bekendheid aan dit initiatief te geven om er voor te zorgen dat mensen inderdaad ook spullen komen brengen.

DSCN3988-420b (27k image)

De ramp die hier heeft plaatsgevonden is momenteel voor mij niet te beschrijven, ga ik dus ook niet proberen. Heb begrepen dat de beelden die jullie op de tv te zien krijgen voor zich spreken. Heb eigenlijk gelijk besloten om de rest van mijn "vakantie" in Hikkaduwa te blijven om te kijken of ik iets kan doen. Moet zeggen dat we de afgelopen week met een aantal mensen aardig wat voor elkaar hebben gekregen. Ben na de ramp gelijk begonnen met kleding in te zamelen van mensen die zo snel mogelijk naar huis probeerden te gaan. Gelukkig heeft bijna iedereen al zijn kleding, medicijnen etc. gegeven dus ziet mijn huis er momenteel uit als de Bijenkorf tijdens de dol dwaze dagen. We zijn begonnen met kleding uit te delen in de tempels in de jungle waar de mensen verblijven die echt niets meer hebben, tevens 1000 kilo rijst weten te ritselen. Momenteel zijn we even gestopt met kleding en voedsel uitdelen omdat we er achter kwamen dat er mensen in de tempels rondhangen die niets zijn verloren maar het gewoon wel fijn vinden om gratis te eten etc. Vandaag is de hulporganisatie US-Aid neergestreken in Hikkaduwa, natuurlijk in het duurste hotel van waaruit ze de "hulp" coŲrdineren zonder dat ze weten wat er echt leeft. Ik zag een uur geleden dat de dames en heren hulpverleners al gezellig aan het bier zaten terwijl alcohol, muziek etc not done is tijdens de dagen van nationale rouw. Heb ze aangeboden om ze naar plaatsen te brengen waar de lijken nog liggen te rotten en waar de mensen nog in shocktoestand verkeren, werd echter "vriendelijk" verzocht op te rotten. Dus geld storten op giro whatever gaat op aan dure hotels en bier etc.
Mocht je je geroepen voelen om "zeer plaatselijke" hulp te bieden stort dan een paar euro op giro 2525870, tav E.J. van Hoek, dan kan ik ook in een duur hotel gaan zitten en koud bier drinken. Bollocks, ik heb zelf niets nodig, heb een huis, kleding, eten en veel steun van jullie uit Nederland. Als je iets stort, kan ik je verzekeren dat het wordt gebruikt waar het momenteel het meest nodig is. In eerste instantie voor de eerste levensbehoeften en later voor de wederopbouw van Hikkaduwa. Ga morgen met
twee journalisten naar de plek waar een trein van de rails is gespoeld, heb begrepen dat daar nog niets is opgeruimd. Dubbel gevoel, heb er totaal geen zin in maar aan de andere kant moet de rest van de wereld weten wat er "nog" aan de hand is. Verder is er vaak paniek, sommige zeggen dat het nog een keer gaat gebeuren. Persoonlijk weet ik het niet, we zien wel wat er gebeurt.
Anyway ik heb begrepen dat er al aardig wat op poten wordt gezet in Den Haag, kan alleen maar zeggen onwijs bedankt. Ik ben trots op jullie!

Evert Jan


23 Reacties


Wilde 100 euro op 555 storten maar zal een deel daarvan op jouw rekening storten!! Keep up da good werk!

zei: Jan op 03/01/2005 om: 14:25u

Maak eens wat foto's van die US-Aiders.

zei: Kalief op 03/01/2005 om: 14:37u

Ik denk dat de media maar al te graag foto's zouden plaatsen van hulpverleners die daar vakantie vieren ipv hulp te verlenen. Volgende post foto's?

zei: Michael op 03/01/2005 om: 15:10u

Een verhaal wat wel verontrustend is als je bedenkt dat we bezig zijn met het inzamelen van miljoenen. En er komt op 6 januari nog een grote inzamelingsactie aan. Betekent het bovenstaande dat je daar beter niet aan mee kunt doen?

zei: Operaspook op 03/01/2005 om: 15:15u

Het geven van geld vind ik overbodig. Een aantal omringende landen heeft geld genoeg om een groot leger op te bouwen en te onderhouden. Als deze militairen nog geen tijd hebben om in de afgelopen 8 dagen lichamen op te ruimen dan hoeven wij GEEN geld te sturen.

zei: frans op 03/01/2005 om: 15:40u

sorry, complimenten voor je werk daar. Ben blij dat je met de kleine middelen die je hebt jezelf toch nuttig kunt inzetten.

zei: frans op 03/01/2005 om: 15:41u

ik kan me voorstellen dat als je de hele dag gewerkt hebt en met vreselijke dingen te maken gehad hebt, je wel zin hebt om ff een biertje te drinken. Ik kan me ook voorstellen dat als er dan iemand bijdehand komt doen, dat je dan die persoon vriendlijk verzoekt om op te rotten. Verder natuurlijk supergoed werk wat je daar doet, maar misschien trek je wat te snel conclussies.... Succes

zei: jochem op 03/01/2005 om: 15:42u

Ik heb US-Aid maar even om opheldering gevraagd.

Dear Sir/Madam,

First of all I do not doubt your organisations good will, but I read an article on a Dutch web log which raised some questions, I will give you a brief translation:

Today US-Aid arrived at Hikkaduwa, off course in the most expensive hotel, from which they go coŲrdinate their help, without even knowing whatís going on.
An hour ago I saw the ladies and gentleman sitting at the bar chit chatting and drinking some beers, while drink alcohol is not done in a period of grief.
I offered them to take them to places where help is really needed, but I was asked to go away. (The full article in Dutch: http://www.devrije.nl/weblog/index.html)

This log was made by a Dutchman who, in stead of going home, stayed and is trying to help the people of Hikkaduwa.

I would appreciate some comments,

Regards

Hugo

zei: Hugo op 03/01/2005 om: 15:53u

Dit is toch te triest voor woorden!
Ik heb er zelfs geen woorden voor!

Evert Jan, mijn volle respect voor hetgene je daar verricht!
Misschien dat we elkaar tegenkomen zodra ik bevestiging krijg voor technische hulpverlening!

Chapeau!

zei: GVD op 03/01/2005 om: 16:12u

Ik heb deze e-mail ook geplaatst op FarshadBashir.nl

zei: Farshad Bashir op 03/01/2005 om: 16:30u

Laat die mensen ook een biertje drinken......

zei: biertje? op 03/01/2005 om: 17:09u

Goed werk, mijn kleine beetje komt er aan!

zei: Rob op 03/01/2005 om: 17:25u

Klikt misschien gestoord, maar op de een of andere manier doet dit mij denken aan een aflevering van Southpark.

De aflevering heet "starvin marvin" of zoiets en gaat over de "hulpverlening" in ethiopie. Al het geld voor het goede doel gaat op aan het voer van een hulpverlener terwijl de lokale bevolking verhongert.

Wat ik eigenlijk ook al gauw heb is dat als er ergens "US" voor staat dat het bij voorbaat al niet te vertrouwen is.

zei: Jo op 03/01/2005 om: 17:37u

Evert-Jan,

Normaal heb ik het niet zo op jou en je kornuiten/kameraden, maar mijn zegen en (financiŽle) steun heb je bij deze. Keep up the good work!

Rob

zei: Rob 2 op 03/01/2005 om: 19:34u

Ik krijg altijd zo'n dubbel gevoel van zo'n grote inzamelingsaktie als van 555, ik weet nu ook weer waarom. Daarom ben ik hartstikke blij met die initiatieven zoals hierboven beschreven. Hartstikke goed dat je dit doet. Hier wil ik mijn geld wel aan spenderen. Hoewel ik het liefste nog zelf naar zo'n gebied toe zou willen om wat concreter te kunnen helpen.
Heel veel sterkte!

zei: Yvonne op 03/01/2005 om: 21:51u

Normaal gesproken heb ik het niet zo op linkse rukkers zo als jullie...

Maaaaar... Ik vindt toch dat je zeer goed werk doen daar...

zei: Mad Mike op 03/01/2005 om: 22:32u

Op "The Diplomad" staat een gelijkaardig verhaal. Alleen hebben zij het over de VN medewerkers (World Food Program) die in hun vijf-sterren hotel de catering aan het regelen zijn, terwijl de mensen van US-Aid levens redden. Wat moeten we daar dan uit concluderen? Dat die US-Aid-medewerkers die Evert Jan zag, aan het uitrusten waren na een zware werkdag? Of dat zowel US-Aid als de VN grote logge en inefficiŽnte "hulpverlenings-industrieŽn" zijn?
http://diplomadic.blogspot.com/2005/01/almost-funnny.html

zei: Skender op 03/01/2005 om: 23:44u

Goed bezig!!!

Maar ik denk wel dat je conclusie over die usaid people wat voorbarig is. Ik ga er van uit dat ze in teams werken en dat niet iedereen 24 uur per dag aan het werk is daar. En dan is er niks mis met een biertje na een dag druk bezig geweest te zijn.

zei: michiel op 04/01/2005 om: 11:52u

Goed Bezig.
Maar het zijn toch weer de Amerikanen die hulpbieden. Niet alleen op Sri Lanka, maar ook op Sumatra.
En het vele geld dat ze uitgeven komt toch ook terecht bij plaatselijke bevolking.

zei: Peter op 04/01/2005 om: 21:05u

Wel weer lekker makkelijk om die Amerikanen maar weer alles te verwijten.. Jullie vergeten wel dat die door jullie afgrijselijk gevonden militaire helikopters nu de oh zo gewenst logistieke hulp bieden.
Jammer dat zelfs een verschrikkelijke ramp als dit weer wordt aangegrepen om die Amerikanen zwart te maken...

zei: John op 04/01/2005 om: 23:41u

Okay, misschien heb je mensen gezien die niet hun best deden (op dat moment). Maar je denkt toch niet dat ik daarom geld op je privť rekening ga storten.
Wat ik op giro 555 stort gaat trouwens niet naar US-aid.

Je zult zeker oprecht hulp willen bieden, maar volgens mij schiet je je doel voorbij door alles daar zelf te willen regelen.

zei: Thijs, Den Haag op 05/01/2005 om: 14:09u

Dit soort verhalen is voor mij reden om NOOIT een cent aan zo'n massale actie te geven. Ik stuur het liever naar een bekende getroffene.

zei: Nuchtere Nederlander op 06/01/2005 om: 21:24u

Vrienden zullen we wellicht nooit worden, maar ik wil mijn bewondering en respect uitspreken van deze Evert Jan. Eindelijk een van de vakantiegangers die iets onderneemt. Dit in tegenstelling tot die leugenaar van een Remkes.

Nu ook eens van een nationalist een schouderklopje dus!

zei: Jan (Nationale Alliantie) op 07/01/2005 om: 18:41u


Powered by Greymatter